Csütörtök délelőtt tüntetők rohamozták meg az Euronext irodájának az előcsarnokát Párizs külvárosában, a La Defense üzleti negyedben, mivel az Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformjával szembeni ellenállás még azután is tart, hogy a módosítás április elején hatályba lépett – írta a Bloomberg.

FRANCE - SOCIAL - RAILROAD WORKERS INVADE EURONEXT HEADQUARTERS
France, Paris, 2023/04/20. The railway workers invade the Euronext tower, the Stock Exchange of La Defense against the pension reform. Photography by Noemie Coissac / Hans Lucas.France, Paris, 2023/04/20. Les cheminots envahissent la tour Euronext, la Bourse de la Defense contre la reforme des retraites. Photographie de Noemie Coissac / Hans Lucas. (Photo by Noemie Coissac / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
FRANCE-SOCIAL-RAILROAD WORKERS INVADE EURONEXT HEADQUARTERS
Dühös tüntetők az Euronext párizsi épületében.
Fotó: AFP

A francia tüntetők újabb támadást indítottak a kapitalizmus és az üzleti szimbólumai ellen, ezúttal az Euronext tőzsdeüzemeltető került a célkeresztbe, épületét szakszervezeti dolgozók, vasutasok és diákok tömege vett ostrom alá.

A zavargások délután egy órára már véget is értek, és szerencsére nem voltak hatással a működésünkre vagy a kereskedésre

– nyilatkozta az Euronext szóvivője.

A francia társadalomban továbbra is nagy a feszültség, miután Macron 62-ről 64 évre emelte a nyugdíjkorhatárt. A döntés annyira népszerűtlennek bizonyult, hogy a szakszervezetek már hónapokkal a törvény hatályba lépése előtt az utcára vonultak, és országszerte gyakoriak voltak az erőszakos összecsapások a tüntetők és a rohamrendőrök között.

Bár az alkotmánytanács elfogadta a törvénymódosítást, és a francia társadalomnak sok szempontból még szüksége is van a reformra, ez nem enyhített a forró hangulaton, és a tüntetések száma azóta sem csökkent.

Korábbi sztrájkok és demonstrációk során a résztvevők már megrohamozták az LVMH, a BlackRock és a Natixis irodáit is, olyan vállalatokét, amelyek a tüntetések szervezői szerint „a felesleges luxust, a tőkét és a felső osztály bűneit” képviselik.