Emmanuel Macron francia elnök a tervek szerint július elején Németországba látogat, hogy megjavítsa a német–francia kapcsolatokat, amelyek az elmúlt hónapokban jelentősen megromlottak – írta a Politico.

France, Paris, 2023-02-08. Photograph by Xose Bouzas / Hans Lucas. Dinner between the president of the french republic, the president of Ukraine, and the chancellor of the federal republic of Germany at the Elysee Palace. Olaf Scholz (L), Chancellor of the Federal Republic of Germany, Emmanuel Macron (R), President of the French republic, at the entrance of the Elysee Palace before the meeting.France, Paris, 2023-02-08. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Diner entre le president de la republique francaise, le president de l Ukraine, et le chancelier de la republique federale d Allemagne au Palais de l Elysee. Olaf Scholz (G), chancelier de la republique federale d Allemagne, Emmanuel Macron (D), president de la republique francaise, a l entree du Palais de l Elysee avant la reunion.
Fotó: AFP

A francia elnök várhatóan július 2-án érkezik Németországba, és a tervek szerint Olaf Scholz kancellárral fog találkozni, hogy az európai és a nemzetközi politikáról tárgyaljanak. A tervezett állami látogatás egy érzékeny időszakban történik: a német–francia kapcsolatok tavaly ősszel szinte összeomlottak, amikor Macron elhalasztotta a két ország kormányainak ülését, és lemondta a Scholzcal tervezett sajtótájékoztatóját is. 

A közös kabinetülést végül januárban megtartották, ám a feszültség azóta is magas az országok között.

Bár a két vezető közös nevezőre tudott jutni abban, hogy az Egyesült Államok zöldtámogatása miatt az Európai Uniónak cselekednie kell, továbbra is jelentős nézeteltéréseik vannak a legfontosabb politikai területeken.

Ezek közé tartozik az uniós pénzügyi keretrendszer tervezett reformja, az atomenergia zöldtechnológiának való minősítése, valamint az, hogy az EU hogyan pozicionálja magát az USA és a Kína közötti versenyben. Az utóbbi kifejezetten fontos kérdésnek számít a németek számára, akik nem értenek egyet Macron óvatosabb, Kínához közeledő stratégiájával.

A feszültségek ellenére azonban a két ország továbbra is a szorosabb együttműködésen dolgozik az Oroszország elleni fellépésben, valamint a blokk iparát is meg akarják erősíteni.

Az elmúlt hónapokban több közös projektet is kihirdettek, például Franciaország és Németország együtt új vadászgépeket és tankokat fejlesztene ki, amely potenciálisan az új európai standarddá válhatna.

Csütörtökön pedig a két ország hét másik uniós tagállammal együtt új kezdeményezést indított az uniós döntéshozatal hatékonyságának növelésére, amelynek célja, hogy a blokk kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatos döntésekben az egyhangúságról a minősített többségre térjenek át.

A látogatás fénypontja a július 3-án tartott állami bankett lesz a berlini Bellevue-palotában, amelyet Frank-Walter Steinmeier német elnök fog rendezni.