Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta – írta a BBC hírportálja a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) hétfői közleményére hivatkozva.

Heat wave hits London
LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 24: Some citizens bought a fan to cool off in London, United Kingdom on June 24, 2023. The temperature rose to 30 degrees celsius, with the heat wave felt in some parts of the country, including the capital. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP

A 15,8 Celsius-fokos idei júniusi átlaghőmérséklet 0,9 fokkal haladta meg az 1940-ben és 1976-ban mért korábbi júniusi rekordot.

Nemcsak az Egyesült Királyság egészében, hanem Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is az idei volt a legforróbb június a rendszeres mérések 1884-es kezdete óta.

Hivatalosan is az idei az Egyesült Királyság legforróbb júniusa mind az átlaghőmérsékletet, mind a legalacsonyabb és a legmagasabb átlaghőmérsékletet tekintve

– mondta Mark McCarthy, a szolgálat klímakutatási vezetője. Hozzátette, hogy bár az országban tavaly mérték az egyszeri legmagasabb, 40,3 fokos hőmérsékletet, idén júniusban a meleg tartós volt nappal és éjszaka is. 

Az egész hónapban kevés volt a csapadék, az átlagos júniusi mennyiség mindössze 68 százalékát mérték az országban. 

Walesben különösen száraz volt a június, az átlagos esőmennyiségnek csupán a felét kapta a terület.

A Met Office a hőmérsékleti adatok szuperszámítógépes elemzésével azonosította a klímaváltozás hatásait az időjárásra.

A természetes ingadozás mellett a Föld légkörének az emberi tevékenység miatti klímaváltozás okozta felmelegedése növelte meg a rekordmagas hőmérsékletek valószínűségét

– magyarázta Paul Davies, a Met Office vezető meteorológusa a BBC-nek.

Visszatér a forróság Európába, magával hozva a problémák garmadáját

Többen attól tartanak, hogy megismétlődik a tavalyi év, amikor a Rajna gyakorlatilag hajózhatatlanná vált.