Az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaország egyes részein július folyamán visszatér a forróság, miközben a kontinens egyes részein már most is aszályriasztás van érvényben. A következő hónap első felében néhány napnyi gyér esős és enyhén szeles időjárás után meleg, száraz időre kell készülni.

Ground,Drought
Fotó: Shutterstock

Észak-Európában júliusban a szokásosnál szárazabb idő várható, kivéve a hónap első, enyhébb hetét

– mondta Amy Hodgson, az Atmospheric G2 meteorológusa a Bloombergnek. Bár aszályos időjárásra kell számítani, a meteorológusok szerint nem várható a rekordok megdöntése. Európában a tavalyi volt a valaha legmelegebb nyár, az energiahálózatokat a hűtési igény terhelte, miközben a szárazság a mezőgazdasági termelésre sem volt jó hatással. Ráadásul a Rajnán keresztül történő áruszállításban is fennakadások voltak az alacsony vízállás miatt.

Az Egyesült Királyságban az idei június lesz a legmelegebb a 140 évvel ezelőtti feljegyzések óta, a Maxar Technology szerint az Atlanti-óceán erősebb hatása miatt a hőmérséklet még magasabbnak bizonyulhat júliusban. Az Egyesült Királyságot jelzálogpiaci válság és recesszió fenyegeti, az időjárással London gondjai csak tovább sokasodnak, ugyanis a forróság miatt biztosítania kell a fokozott vízellátást és a megnövekedett energiahiányt. Európa legforgalmasabb kereskedelmi vízi útján, a Rajnán a vízszint szezonális mélypontra csökkent, így többen attól tartanak, 

hogy megismétlődik a tavalyi év, amikor a folyó gyakorlatilag hajózhatatlanná vált.

Az aszály hazánkat is sújtja, például a tavaly betakarított 64 ezer tonnás meggytermésnél 15-20 százalékkal kisebb lehet az idei Magyarországon. Az éghajlatváltozás máshol is érezteti hatását: a következő hónapokban jókora dráguláson mehet keresztül a kakaó, a pálmaolaj és a kávé az El Nino nevű éghajlati jelenség miatt. Az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó jelenség drasztikusan befolyásolja a szeleket, a csapadékot és a hőmérsékletet egyaránt, hatalmas nehézségeket okozva ezzel a legnagyobb kakaó- és kávétermelő országoknak.

Világszerte a heves esőzések és a süllyedő városok okoznak veszélyt

A kutatók szerint a heves esőzések miatt szinte minden földrészen áradások sodorhatnak el falvakat és a nagyobb városokat. Világszerte 33 olyan település van, amely évente legalább 1 centimétert süllyed. A leggyorsabban süllyedő városok Dél- és Délkelet-Ázsiában találhatók, de Európa sincs biztonságban.