Csütörtökön bírálja el a Tempus Közalapítvány az egyetemek Erasmus+-pályázatait, azonban ha november végéig nem születik megállapodás az Európai Bizottsággal, akkor a modellváltó egyetemekkel nem fogják tudni megkötni a támogatási szerződéseket a 2023–2024-es időszakra – írja a Hvg.hu

Open doors day
Fotó: Aurore Martignoni / EC – Audiovisual Service

A portál azt írja, hogy 

ebben az esetben hiába minősít a Tempus nyertesnek egy egyetemet, a gyakorlatban az intézmény nem jut majd pénzhez.  

A lap információi szerint a Tempus kuratóriuma július 13-i, csütörtöki ülésén dönt a következő időszak forrásainak elosztásáról. A támogatási megállapodások megkötéséig pedig még ennél is több idő áll a rendelkezésre, ennek november vége a határideje. A Tempus döntése arról szól majd, hogy mint magyarországi döntéshozó, mely egyetemek pályázataira osztana ki uniós forrásokat. Az azonban kérdéses, hogy ezt az összeget megkapják-e az intézmények, mert az az úgynevezett modellváltó intézményekkel – vagyis 

azoknak a felsőoktatási intézményeknek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz kerültek –  nem hajlandó szerződést kötni és pályázati pénzt adni nekik.

A lap forrásai szerint nem kizárt, hogy a Tempus november végi határideje a támogatási megállapodásokra annak is szól, hogy talán addig sikerül megállapodni az uniós intézményekkel az Erasmus-pénzekről. Ha ez november végéig nem történik meg, akkor csak a nem modellváltó intézmények hallgatói vehetnek részt továbbra is a külföldi csereprogramokban.

Fegyverré tett oktatás: az iráni diákoknak szabad, amit a kipécézett magyaroknak nem

Az MCC Brussels rendezvényén felszólaló Rodrigo Ballester abszolút ellenzi, hogy politikai fenyítőeszközzé alakították az oktatási programot, az Erasmust, amelynek legsikeresebb magyar projektjeit éppen díjazták idehaza.