Johannes Hahn költségvetési biztos szerint Magyarország még meg sem közelíti a célokat az uniós források megszerzéséhez, annak ellenére, hogy a kormány a feltételek jelentős részét teljesítette – írta az Euronews.

BELGIUM-EU-POLITICS-DIPLOMACY-HUNGARY EU commissioner for Budget and Administration Johannes Hahn speaks during a press conference on Hungary’s recovery and resilience plan and on the application of the Rule of Law conditionality regulation at EU headquarters in Brussels, on November 30, 2022. The European Commission recommended 13 billion euros ($13 billion) in EU funds for Hungary be frozen because Budapest is falling short on its commitments to meeting European rule of law. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Az osztrák politikus az Európai Parlamentben vett részt egy meghallgatáson, amelyen a Magyarországnak járó uniós források ügyében folyó eljárásról is beszélt, és itt kijelentette, hogy egyhamar nem fognak megoldást találni a problémára.

Bár az olyan intézkedések, mint az Integritási Hatóság felállítása, nagy előrelépésnek számítanak, a magyar kormány továbbra sem felel meg az elvárásoknak. További fontos kérdések várnak megoldásra, ezért még a közelében sem járunk a célnak

– jelentette ki Hahn.

A költségvetési biztos tagadta, hogy a bizottság akadályozná az alkut, de szerinte csak olyan megoldás fogadható el, amely a magyar polgárok érdekeit szolgálja. Szerinte könnyen megegyezésre tudnak jutni: ha a kormány elfogadja a feltételeket, akkor a pénzek felszabadulnak, ha nem, akkor nem.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május elején azt mondta, hogy a kormány a bizottság eredeti feltételeit már régen teljesítette, azonban ezután Brüsszelben újabb követelésekkel álltak elő. Szerinte az EU politikai elfogultságból, igazságtalanul, jogalap nélkül tartja vissza a pénzeket. Hahn azonban ezt is tagadta:

Többször is megismételtük ezt, és nem változtattunk a feltételeken. A magyar fél azonban azt állította, hogy elmozdítottuk a célokat. Nem. Mi mindig világosan elmondtuk, mire számítunk.

Az Erasmus-ösztöndíjakról is szó esett, azonban a költségvetési biztos véleménye itt sem változott. Szerinte többször is javasolták már a magyar kormánynak azt, hogyan lehetne feloldani az összeférhetetlenséget az alapítványi egyetemek ügyében.

Ha ezt nem teszik meg, a magyar diákokat a következő szemeszterben teljesen kizárják a programból.

A legfrissebb kormányzati javaslatok szerdán, késő este érkeztek meg Brüsszelbe, ám ezeket a bizottság még nem értékelte.

Navracsics Tibor Brüsszelben: közel állunk a megállapodáshoz

Időarányosan haladnak a tárgyalások, amit célként tűztünk ki tavaly nyáron, hogy ne veszítsünk uniós forrást, az teljesült – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben, miután egyeztetett Johannes Hahn költségvetésért felelős EU-biztossal. A tárcavezető szerint most azok az egyeztetések folynak, amelyek lehetővé teszik, hogy az RRF-hez is teljes egészében hozzájussunk. A közérdekű vagyonkezelői alapítványok kuratóriumának összeférhetetlenségére vonatkozó szabályokról azt mondta, „közel állunk a megállapodáshoz”.