Vitézy Dávidnak megártott a meleg – ezzel a felütéssel posztolt a közösségi oldalán a közlekedésért felelős államtitkár. Nagy Bálint szerint elődje valószínűleg ezért felejtette el, hogy fél évvel ezelőttig ő felelt a közlekedésért.

Vitézy Dávid
Vitézy Dávid vasúttal kapcsolatos kritikái nem maradtak válasz nélkül: Lázár János államtitkára élesen szólt vissza neki. Fotó: Vitézy Dávid / Facebook

Az ilyen magas állami vezetői szinten szokatlanul éles bejegyzés előzménye, hogy Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár az elmúlt napokban többször is kritizálta a jelenlegi közlekedési kormányzatot, elsődlegesen a MÁV működtetése és infrastruktúrája miatt. Tény, hogy a magyar államvasútról rossz hírek érkeznek mostanában: egy hete hat utas megsérült, amikor Hodásznál egy motorvonat meghibásodott. Lázár János építési és közlekedési miniszter – az ő államtitkára Nagy Bálint – azonnali vizsgálatot rendelt el. Pár napja pedig kiderült, a MÁV tíz vidéki mellékvonalon szünteti be augusztustól a vasúti közlekedést, helyettük pótlóbuszok járnak majd meghatározatlan ideig.

Az utóbbi kapcsán Vitézy Dávid tett egy megjegyzést, ami különösen rosszul eshetett Lázár János minisztériumának: 

Nem gondoltam volna, hogy a Budapest-környéki vasúti fejlesztések leállítása/felfüggesztése idején gyakran elhangzó szlogen, miszerint »most a vidék jön«, végül a korábbi szocialista kormányok állandó megszorítási kapkodása keretében bevezetett, és 2010-ben, a mai kormány megválasztásakor nagyrészt visszacsinált vasútvonal-bezárások formájában ölt majd testet.

Erre érkezett meg a válasz vasárnap Nagy Bálinttól. Azt, hogy a közlekedési államtitkár nem pusztán a saját véleményét fejtette ki, alátámaszthatja, hogy a posztot Lázár János is lájkolta.   

Vitézy Dávid reakciójára sem kellett sokat várni, ő Nagy Bálint bejegyzése alatt kommentben jelentkezett. Ebben egyebek mellett azt írta, hogy ha a szakmai álláspontjára szeretne reagálni az államtitkár, azt tegye meg nyugodtan, de 

ez a hangnem és stílus állami vezetőhöz méltatlan és komolytalan.

Több szerénységet is javasolt, mert szerinte 

látványosan omlik össze a vasúti közszolgáltatás idén nyáron.

Egyelőre itt tart most a némiképp váratlanul kirobbant vita a közlekedéspolitika meghatározó szereplői között. Hogy lesz-e folytatása, vagy esetleg ennyiben marad, az hamarosan elválik.

Valami történt a MÁV-nál: meggondolta magát, mégis új vonatokat szerezne be

Fordulattal ér fel, hogy a MÁV 80 motorvonat beszerzését hirdette meg. Az elmúlt időszakban inkább csak törölték a járműtendereket. Lázár János azonban hisz a vasútban.