A polgári repülők szeptemberben indulhatnak. Jelenleg csak néhány légitársaság üzemeltet jártokat Líbiába, ugyanis az ország Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta káoszba zuhant. A líbiai kormány közleménye szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vasárnap tájékoztatta a döntésről Abdulhamid al-Dbeibah kollégáját.

FRANCE – DEPART POUR ISTANBUL (TURKEY) POUR L AVION DU DICTATEUR KADHAFI – PERPIGNAN AEROPORT
Departure for Istanbul Atatürk (Turkey) for the plane of dictator Gaddafi. Perpignan airport, on 2021-06-04. Photograph by Aline Morcillo / Hans Lucas.Départ pour  Istanbul Atatürk (Turquie) pour l’avion du dictateur Kadhafi. Perpignan aéroport, le 2021-06-04. Photographie de Aline Morcillo / Hans Lucas. (Photo by Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Aline Morcillo / AFP

A döntést a líbiai és olasz tisztviselők találkozója után jelentették be, amit egy kétoldalú, technikai csoport vizsgálata is megelőzött.

A Líbiából induló járatok már jó pár éve csak néhány országba mentek, például Tunéziába, Egyiptomba, Szudánba. Az pedig teljes egészében kitiltotta a légteréből a líbiai polgári gépeket.

A közlemény szerint a líbiai és az olasz hatóságok megállapodtak abban, hogy a járatokat minden országból egy légitársaság üzemelteti.