Erdőtűz pusztít a dél-törökországi Antalya tartomány egyik népszerű üdülővárosánál, Kemernél, kedden a hatóságok már tíz házat evakuáltak, és elrendelték a helyi kórház kiürítését is.

Wildfire in Tekirdag
TEKIRDAG, TURKIYE - JULY 17: A firefighter helicopter drops water as teams conduct extinguishing works by land and air to control wildfires in Malkara district of Tekirdag, Turkiye on July 17, 2023. Firat Cakir / Anadolu Agency (Photo by Firat Cakir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Firat Cakir / AFP

Az oltásban 10 repülőgép, 22 helikopter és több mint 200 tűzoltóautó vesz részt – mondta a helyszínen tartózkodó Mehmet Nuri Ersoy kulturális és idegenforgalmi miniszter. Hozzátette, hogy a tűzben már körülbelül 120 hektárnyi erdőterület semmisült meg.

A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek, hogy a tűz ne terjedjen át lakott területekre

– mondta Ersin Yazici, Antalya tartomány kormányzója. 

A lángok hétfő este csaptak fel, a tűz okát egyelőre nem tudni. Az erős szelek és a szárazság miatt az oltás csak nehezen halad, hat ember pedig füstmérgezés miatt kórházba került. 

A Földközi-tenger térségét erős hőhullám sújtja.

Kedden és szerdán akár 40 fokra is emelkedhet a hőmérséklet

– közölte a török meteorológiai intézet. 

Algériában 34-en haltak meg az ország északi részén tomboló erdő- és bozóttüzekben, a Görögországhoz tartozó Korfu és Rodosz szigetén pedig már több mint 32 ezer embert telepítettek ki, az utóbbi szigeten hetedik napja égnek a tüzek. Erdőtüzek pusztítanak Szicíliában is, ahol a vízhiány is nehezíti az emberek életét. 

Nem akarnak hazajönni a Rodoszon nyaraló magyarok, nincs lemondás a következő turnusokra sem

A tűz nem terjedt át az északi részekre, ahol a magyar turistacsoportok vannak.