Kisida Fumio japán kormányfő kedden azzal vádolta Észak-Koreát, hogy megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának ballisztikus rakéták kilövését tiltó határozatát, miután hétfőn röviddel éjfél előtt Phenjan ismét két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki. A japán miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Phenjan provokációi Japán, a térség és a nemzetközi közösség békéjét és stabilitását fenyegetik. Emiatt kifejezte tiltakozását Észak-Koreának.

Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Az első rakéta mintegy 350, a második 400 kilométert tett meg, mindkettő elérte a száz kilométeres magasságot – számolt be róla a japán védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a rakéta maradványai az ország kereskedelmi zónáján kívül hullottak a tengerbe. A japán kormányfő közleménye szerint a hétfői rakétakísérlettel kapcsolatban nem érkeztek jelentések károkról.

Hétfőn újabb amerikai tengeralattjáró érkezett a dél-koreai vizekre. Az Annapolis nevű nukleáris meghajtású tengeralattjáró a dél-koreai Dzsedzsu szigeténél horgonyzott le, egy héttel az után, hogy a ballisztikus rakétákkal felszerelt, szintén nukleáris meghajtású Kentucky amerikai tengeralattjáró kikötött az országban.

A lépéssel Washington és Szöul az elrettentő erőt kívánja demonstrálni a térségben.