Közélet

Moszkva tagadja, hogy beleegyezett volna a fekete-tengeri gabonaszerződés meghosszabbításába

Vlagyimir Putyin úgy látja, hogy a Nyugat nem teljesíti a fekete-tengeri gabonaszerződés érdekében tett ígéreteit, így nem hajlandó meghosszabbítani a paktumot. Az egyezmény biztosítja Ukrajna számára, hogy a tengeren exportálhatja a mezőgazdasági termékeit. A jelenlegi megállapodás július 17-ig hatályos.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Oroszország nem nyilatkozott arról, hogy hajlandó lenne meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaszerződést – erről az Interfax orosz állami hírügynökség számolt be.

Large,International,Transportation,Vessel,In,The,Port,,Loading,For,Export
Fotó: Shutterstock

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban arról beszélt, hogy megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szerződés meghosszabbításáról.

Oroszország már fenyegetőzött azzal, hogy nem hosszabbítja meg a gabonaszerződést, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna exportálhassa a mezőgazdasági termékeit. Moszkva akkor lenne hajlandó továbbra is átengedni a Fekete-tengeren az ukrán mezőgazdasági termékeket szállító hajókat, ha a nyugati országok enyhítenek az orosz gabona- és műtrágyaexportra vonatkozó korlátozásokon – írta meg a Kyiv Independent

A jelenlegi megállapodás szerint a gabonaszerződés július 17-ig tart.

Az Interfax arról írt július 13-án, hogy Putyin a követelései egy részét nem látja teljesülni.

Felfüggesztjük a részvételünket az egyezségben. Követeljük, hogy a Nyugat teljesítse a nekünk tett ígéreteket. Amint ez megtörténik, a gabonaszerződés az eddigiek szerint folytatódhat

– mondta Putyin.

Nem történt előrelépés a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény kapcsán

Nem tárgyalt Putyin és Erdogan a fekete-tengeri gabonaegyezményről, így az egy hét múlva lejáró szerződés jövője továbbra is bizonytalan. Az Európai Tanács szerint 2023 májusáig több mint 30 millió tonna gabona jutott a világpiacra a megállapodásnak köszönhetően.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára korábban felajánlotta az orosz elnöknek, hogy ha Oroszország meghosszabbítja a fekete-tengeri egyezményt, akkor az egyik orosz bank leányvállalatát visszaengedik a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerbe.

 

Dmitrij Peszkov gabonaegyezmény Ukrajna Oroszország Putyin
Kapcsolódó cikkek