Nem került sor újabb telefonbeszélgetésre az orosz és a török elnök között, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezményről egyeztessenek – jelentette ki Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő újságírói kérdésekre válaszolva. Hozzátette: a gabonaszerződés kapcsán semmi sem változott, azt pedig nem tudni, hogy Putyin mikor látogathat Törökországba.

Grain corridor continues to operate in Odesa
ODESA, UKRAINE - FEBRUARY 20, 2023 - A ship moored in the port of Odesa within the framework of the grain corridor, Odesa, southern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Yulii Zozulia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Yulii Zozulia / AFP

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után az orosz flotta blokkolta a kikötőket, így az ukrán élelmiszerek nem jutottak ki a világpiacra. Azonban a felek tavaly júliusban megállapodást kötöttek az ENSZ és Törökország közvetítésével: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és António Guterres ENSZ-főtitkár memorandumot írt alá az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák világpiaci szállításának megkönnyítéséről. Ezzel egy időben a kijevi delegáció szerződést írt alá Törökországgal és az ENSZ-szel a gabonaexportról.

A fekete-tengeri gabonaegyezmény lehetővé teszi az ukrán gabonaexportot három ukrán kikötőből (Csornomorszk, Odessza, Juzsnij) egy védett tranzitfolyosón keresztül. A megállapodást novemberben, majd az idén márciusban is meghosszabbították, és július 17-ig érvényes. Moszkva közölte: az alkut csak akkor hosszabbítják meg újra, ha az Orosz Mezőgazdasági Bank (Rosselkozbank) ismét része lesz a SWIFT-rendszernek. Az Európai Tanács szerint 2023 májusáig több mint 30 millió tonna gabona jutott a világpiacra a szerződésnek köszönhetően. 

Tegnap Hakan Fidan török és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon tárgyalt a gabonaüzlettel kapcsolatos helyzetről és az ukrajnai eseményekről. Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök július 8-án azt közölte, hogy várhatóan telefonon és személyes találkozón is megvitatják a gabonaszerződés meghosszabbításának kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A sajtóhírek szerint ezekre ma került volna sor.

Július 7-én az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova azt mondta, hogy az ENSZ nem teljesítette a gabonaszerződés orosz részét. Ezt megelőzően július 5-én Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nyilatkozott úgy, hogy jelenleg nincs ok a gabonaszerződés meghosszabbítására, de még van idő a megállapodások orosz részének teljesítésére. Jelezte, a hosszabbításról szóló döntést hivatalosan még nem hozták meg.

Sötét biznisz: adócsaló cégeken keresztül ömlött Európába az ukrán gabona

Az ukrán gabonaexport mind a tengeri, mind a szárazföldi útvonalakon nagy viharokat kavart, és az Európai Unióba irányuló kivitel esetén főként a termék rendkívül alacsony ára – és nem uniókompatibilis minősége – okozott problémákat, hiszen a díjszabással a célországok gazdái nem tudtak versenyezni. Egy friss elemzés szerint az olcsóság elérését az is segítette, hogy több exportőr és importőr nem fizetett adót a szállítmányok után.