Több köztársasági elnöki határozat is megjelent a kedd esti Magyar Közlönyben. Ezekben Novák Katalin egyrészt aláírta a döntéseket a kormánytagok cseréjéről, másrészt ezekből az is kiderült, milyen pontos menetrend mellett megy végbe a kabinet átalakítása.

Tuzson, Varga, Bóka
Bóka János, Varga Judit és Tuzson Bence. Fotó: Facebook / Varga Judit

A köztársasági elnök első határozatában Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára megállapította, hogy 

Varga Judit igazságügyi miniszter megbízatása 2023. július 31-i hatállyal szűnik meg.

A köztársasági elnök második határozata államtitkárok felmentéséről szól, de ez azzal van összefüggésben, hogy az érintett államtitkárok miniszterként folytatják tovább a kormányzati munkát. Novák Katalin ugyancsak a kormányfő javaslatára 

  • Bóka Jánost, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát 
  • és Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát

ugyancsak 2023. július 31-i hatállyal menti fel ebből a megbízatásából. Végül a harmadik köztársasági elnöki határozat az új miniszterek kinevezéséről rendelkezik. Novák Katalin szintén Orbán Viktor javaslatára Bóka Jánost európai uniós ügyekért felelős miniszterré és Tuzson Bencét igazságügyi miniszterré nevezi ki, méghozzá 

2023. augusztus 1-jei hatállyal.

Összefoglalva tehát a kormány augusztustól alakul át jelentősen, akkor távozik Varga Judit, és akkor kezdi meg miniszteri munkáját Tuzson Bence és Bóka János.

Varga Judit távozik a kormányból, lemond az igazságügyi miniszteri posztról

Varga Judit igazságügyi miniszter július 31-én távozik a tárca éléről – írta meg a Magyar Nemzet. Tegnap derült ki, hogy a jövőben valószínűleg a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját fogja vezetni a 2024-es EP-választáson. Varga Judit hozzátette, hogy a listavezetésről szóló alaphírt még nem akarja megerősíteni, mivel erről még a Fidesz elnökségének kell döntenie. Azt viszont kijelentette, hogy a jövőjét az EP-ben képzelte el.