A Magyar Nemzet írta meg, hogy Varga Judit távozik a kormányból. Az igazságügyi miniszter az Európai Parlamentben vezeti majd a Fidesz–KDNP listáját, így Magyarországot a jövőben az Európai Unióban fogja képviselni – értesült a Magyar Nemzet. Annak érdekében, hogy teljes erőbedobással az EP-kampányra koncentrálhasson, lemond a miniszteri posztjáról. 

Brüsszel, 2022. november 18.Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésére érkezik 2022. november 18-án.
Fotó: Stephanie Lecocq/MTI/EPA

Varga Judit a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy valóban az Európai Parlamenti munkával akar a jövőben foglalkozni, ami mellett a miniszter posztot már nem tudná betölteni. 

A lemondásáról szóló hírt a Magyar Nemzetnek megerősítette, erről tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt. 

Hozzátette, hogy a jövőjét az EP-ben képzeli el. Amint kormánnyal átbeszélik a dolgot, július 31-én távozik a tárca éléről.

Azt is kiemelte, hogy az EP listavezetéséről szóló alaphírt még nem szeretné megerősíteni, hiszen a konkrét listához a Fidesz elnökségének döntése szükséges.

Varga Judit lesz a Fidesz listavezetője az EP-választáson

Varga Judit igazságügyi miniszter fogja vezetni a Fidesz–KDNP parlamenti listáját a 2024-es Európai Parlamenti választásokon – értesült a Magyar Nemzet.

Nem ismeretlen az európai porond Varga Juditnak

Varga Judit kilenc év európai munka után, 2018-ban a köztársasági elnök javaslatára európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár lett, majd 2019-től a negyedik Orbán-kormányban igazságügyi miniszterré nevezték ki– írta meg a Magyar Nemzet.

Varga Judit államtitkárként és miniszterként is fontos szerepet vállalt Magyarország képviseletében és védelmében az előtt. Részt vett a magyar jogállamiságot kétségbe vonó Sargentini-jelentés elleni érvrendszer kidolgozásában, illetve a kormány ellen indított 7-es cikk szerinti eljárásban is képviselte az országot.

Vargát 2020-ban a Forbes Magazin Magyarország harmadik legbefolyásosabb női közéleti szereplőjének tartotta. A miniszter köztársasági ösztöndíjas jogász. Jól beszél angolul, németül és franciául, illetve társalgási szinten spanyolul is.

A miniszter kijelentette, hogy jobboldali fordulatot vár a 2024-es EP-választáson, illetve megígérte, hogy aktív szerepet vállal az európai kampányban. Hozzátette, hogy mindent megtesz azért, hogy a konzervatív erők megerősödjenek az Európai Parlamentben.