„Az EU migrációs döntéseit Magyarország nem fogja végrehajtani, nem fogadjuk el a kötelező kvótát, és nem fogadjuk el a migránsgettók, migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Bécsben rendezett magyar–osztrák–szerb migrációs csúcstalálkozón.

A miniszterelnök szerint egy hatékony magyar modellt egy nyilvánvalóan nem működő új európai modellre kellene felváltani, ezért hazánk meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket ne hajtsa végre.

A helyzetet szomorúnak nevezte, és elmondta, hogy 

Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is meg kell védenie magát, 

és meg is fogja tenni. Hozzátette, hogy a magyarok nemcsak Magyarországot védik, hanem egész Európát, benne Ausztriát is az illegális bevándorlókkal szemben.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses a press conference after the Migration Summit in Vienna on July 7, 2023. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
Fotó: AFP

Orbán felidézte, hogy tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális bevándorlót állítottak meg, és ebből 270 ezret a magyar–szerb határon. A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnök munkáját méltatva a nemzetek együttműködésében, hangsúlyozta, hogy Szerbia és Magyarország nélkül Ausztriában, Németországban, Hollandiában sok százezerrel több illegális migráns lenne, mint amennyi most van.

A miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárnak is köszönetet mondott, amiért a legutóbbi brüsszeli EU-csúcson kiállt Magyarország mellett. Ugyanis lehet, hogy vannak megoldások, amelyek jók a tengeren, de ugyanazok a megoldások rosszak lesznek a szárazföldön. Orbán szerint kevesen értették ezt a megközelítést az ülésen, noha az osztrák kancellár világossá tette a helyzetet, és megpróbált segíteni. Nem rajta múlt, hogy nem sikerült.

A kormányfő szerint hazánk helyzete azért is különleges, mert keleti szomszédunkban, Ukrajnában háború van, a déli határokon keresztül pedig a legforgalmasabb migránsútvonal húzódik. Kiemelte, hogy a magyar modell – amely hatékony – egy egyszerű gondolaton nyugszik. Senki sem léphet be az ország területére amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták. Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemre van pozitív válasz.

Orbán szerint ezt a működő magyar modellt kellene átvennie Európa összes országának, azonban a brüsszeli kötelező kvótákat előíró szabályozás miatt nem ez történik, és ez menekülttáborok, migránsgettók létrehozását teszi kötelezővé a tagállamoknak.

Ez pedig nem csak Magyarországnak rossz

– hangsúlyozta a kormányfő, hozzáfűzve, hogy lehet, hogy ez a szabályozás segítséget jelent Olaszországnak, de biztosan rontaná Ausztria helyzetét Magyarország felől. A svéd NATO-csatlakozásról szóló kérdésre elmondta, hogy a magyar kormány már döntött, támogatja azt, a magyar parlament azonban még nem ratifikálta ezt a döntést. Magyarország kapcsolatban áll a főtitkárával és Törökországgal is, ha úgy látják, hogy tennivaló van, akkor cselekedni fognak.

Energiapolitikai kérdésre felelve felidézte, hogy hosszú évtizedeken keresztül Szerbia a gázt Magyarországon keresztül kapta, és amennyire szükségük volt, mindig rendelkezésre állt számukra. Most a helyzet megfordult, a magyarok kapják a gázt Szerbiától, és a szerbek ugyanazt a magatartást mutatják, mint amit a magyarok hosszú éveken keresztül. Orbán szerint ez is mutatja a közép-európai országok összekapcsolódásának mélységét és annak jelentőségét is, hogy ezek a nemzetek politikai ideológiáktól függetlenül tudatában legyenek közös sorsuknak.

A miniszterelnök a közmédia kérdésére válaszolva

Magyarországot olyan országnak nevezte, ahol jelen pillanatban kis túlzással zéró migráns van, az egyetlen migránsmentes hely egész Európában. 

Ennek okaként a miniszterelnök a jogi és fizikai védelmi rendszert nevezte meg.

Ennek a védelemnek része a kerítésépítés és a kerítés megvédése is, és bár azon néha átlógnak a bevándorlók – mert már fel vannak fegyverezve, és időnként durva akciókat indítanak a határőrök, illetve a kerítés ellen –, ám a nagy részüket sikerül elfogni, így ők már nem érkezhetnek illegális úton Ausztriába. A jogi védelem pedig az, hogy a belépéshez lezárt, pozitív elbírálású menekültügyi eljárásra van szükség, és azokat, akik nem így jönnek, visszaviszik a határ túloldalára.

A miniszterelnök szerint ez az egyetlen működőképes modell, ám az EU ezt a döntő lépést a külső hotspotokról nem meri megtenni. Márpedig míg ezt nem teszik meg, minden intézkedés a céljai ellenkezőjét fogja okozni. Orbán hangsúlyozta, hogy minden szabályozás, amely nem azt mondja, hogy kívül kell várnod, a migránsok fejében meghívólevél, és amíg nem mondja azt az EU, hogy meg kell várni a határokon kívül a menekültügyi eljárás lefolytatását, emberi tragédiák tízezreit idézi elő.

Az EU azonban a döntő lépés megtétele helyett az egyetlen országot, amely azt már megtette, vissza akarja rángatni a sikertelen migránspolitika területére – zárta szavait a miniszterelnök.