BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

VIDEO - Harmadik napja tartanak a zavargások Franciaország több városában az agyonlőtt tinédzser miatt

Nem csitul a helyzet Franciaországban, ahol tömeges tüntetések és zavargások törtek ki egy 17 éves fiú halála miatt, akit egy rendőr kedden agyonlőtt igazoltatás közben. Országszerte már 40 ezer rendőrt vezényeltek ki, mozgósították a különleges erőket és helikoptereket is bevetnek a tüntetések megfékezésére. Legalább 420 rendbontót őrizetbe vettek. Párizsban felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok pedig a szomszédos lakóépületre is átterjedtek.

Harmadik éjszaka folytatódtak péntekre virradóra a heves tüntetések Párizs külvárosaiban és más francia városokban egy fiatalkorú fiú agyonlövése miatt. A zavargások megfékezésére országszerte 40 ezer rendőrt mozgósítottak, különleges erőket és helikoptereket is bevetettek több városban – jelentette a Le Parisien című lap a BFM TV-re hivatkozva. Legkevesebb 420 tüntetőt őrizetbe vettek, közülük 242-t Párizs térségében.

Protest to Nahel killed by police in Paris
Egy tüntető Párizs utcáján. A táblán az olvasható: „Igazságot Nahelnek”. Fotó: Anadolu Agency via AFP

A párizsi régióban csütörtök este óta nincs autóbusz- és villamosforgalom, a francia főváros központjától nyolc kilométerre fekvő Clamart-ban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie

– jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben, ahol a zavargók több épületet felgyújtottak.

A Párizs melletti Nanterre-ben, ahol a 17 éves Nahel M.-et kedden egy rendőr agyonlőtte

csütörtök este felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok egy szomszédos lakóházra is átterjedtek. 

A tűzoltóság eloltotta a tüzet, sérültek nincsenek.

Nanterre-ben hatezer ember részvételével gyászmenetet tartottak, amelynek végeztével összecsapások törtek ki a felvonulók és a rendőrök között. A tüntetők benzinespalackokkal dobálták a rendőröket, akik 19 embert őrizetbe vettek. Marseille-ben több száz tüntető verekedett a rendőrökkel, üzleteket fosztogattak. Ott 14 embert vettek őrizetbe.

Brüsszelben is zavargások törtek ki a párizsi tinédzser halála miatt

Egy párizsi 17 éves fiú meghalt rendőri igazoltatás közben kedden. A fiú a buszsávban hajtott az autójával, ezért igazoltatták a rendőrök, az intézkedés pedig fegyverhasználatig fajult. Az ügyészség szerint nem volt jogos a rendőr fellépése. Franciaországban erőszakba torkolló tüntetések robbantak ki az eset miatt. A megmozdulásokat a közösségi médiában szervezték. Csütörtök estére a tüntetések Brüsszelben is kirobbantak.

Lille-be, Lyonban és Bordeaux-ban különleges rendőri alakulatokat vetettek be a zavargókkal szemben. Grenoble-ban egy autóbuszra petárdákat lőttek ki, amelynek nyomán a közlekedési vállalat dolgozói beszüntették a munkát.

Emmanuel Macron elnök péntek délutánra újabb rendkívüli tárcaközi ülést hívott össze az újabb zavargások miatt – jelentette a BMF TV.

A Twetteren posztolók véleménye szeirnt, a rendőrség nem tudja megfékezni az országszerte zajló migráns- és baloldali zavargásokat. A francia média megadta magát, és nem tudja nyomon követni az országszerte kifosztott, felgyújtott és elpusztított városok számát.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.