Brüsszel kötelező betelepítési kvótákról szóló javaslata azt is tartalmazza, hogy az EU legnagyobb migránsgettóját Magyarországon állíttatnák fel – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára az MTI-nek szombaton. Hozzátette: a brüsszeli tervek szerint az EU-ba érkező migránsok közel harmadának, 28,3 százalékának a kérelmét Magyarországnak kellene elbírálnia. Ezzel szemben Németország mindössze a kérelmek 1,4 százalékáért lenne felelős, Franciaország 2, Svédország pedig 0,2 százalékáért.

20211207 BudapestSajtótájékoztató - Jeles napok portálFotó: Bach Máté BPM  MNKépen: Rétvári Bence államtitkár - EMMI
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Közölte, a brüsszeli tervek szerint ehhez állandó jelleggel fenn kellene tartani a 11 320 bevándorlási kérelem egyidejű elbírálására alkalmas apparátust is. Ez összességében több tíz ezer illegális bevándorló állandó jelenlétét jelentené. Elmondta, a kiugróan magas magyar arány minden bizonnyal annak tudható be, hogy hazánk betartja az EU-s előírásokat, megvédi a határait és szabályosan rögzít minden illegális határátlépési kísérletet. 

Ezzel szemben máshol olyan lyukas a határ, mint egy szita, így az adatok is csak töredékesen jutnak el az EU-s rendszerekbe. Tulajdonképpen azért tennének Magyarországra aránytalanul nagy terhet, mert szabályosan járt el. Akik sumákoltak, vagy nem voltak képesek betartani az előírásokat, azok a jövőben jobban járnának

– fejtette ki Rétvári Bence. Aláhúzta: „sem a kötelező kvótákat, sem a fenyegető büntetéseket, sem a migránstáborok kialakítását nem tudjuk elfogadni”. Az államtitkár szerint Brüsszel visszaél a hatalmával, és mindenáron bevándorlóországgá akar tenni minden országot Európában. A 2016-os népszavazáson a résztvevők 98 százaléka, 3,3 millió ember mondott nemet a kötelező kvótákra – emlékeztetett.

Háromszor annyi a Magyarországot érintő kritika az Európai Bizottság jelentésében, mint az elismerés

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a Brüsszeltől eltérő magyar kormányzati álláspont miatt ilyen a jogállamisági anyag.

Elmondta azt is, hogy Magyarország és Lengyelország nemmel szavazott, több állam pedig tartózkodott a Belügyi Tanácsban a kötelező kvótákról szóló szavazásnál. Bár korábban döntés született arról, hogy a migráció kérdésében csak konszenzusos döntés születhet, Brüsszel mégis puccsszerűen, minősített többséggel erőltette át a javaslatot. Ezzel saját korábbi szabályaival ment szembe.

Közölte, „nem engedjük át az EU-nak a döntést arról, hogy kiket fogadunk be a hazánkba és kiket nem. Erről csak a magyarok dönthetnek, brüsszeli bürokraták nem”. Rétvári Bence kifejtette, a hazai szabályok egyértelműek: ha valaki Magyarországra akar jönni, annak a nagykövetségen kell benyújtania a kérelmét, és ha ott kedvezően bírálják el, akkor beléphet az ország területére. „A mi célunk az, hogy Európán kívül tartsuk az illegális migránsokat, és a kérelmüket még az előtt bírálják el, hogy belépnének az unió területére. Aki már az EU területén van, azt szinte lehetetlen kitoloncolni.” Az államtitkár szerint „elég abból, hogy az EU nem járul hozzá a külső határok védelmének költségeihez, de a migránsok be nem fogadása esetén büntetésekkel fenyeget, mellette pedig migránstáborok és óriási migárciós hivatalok felállítását írná elő. Mi nem szervezni, hanem megállítani akarjuk az illegális migrációt. Az EU-nak pedig nem erőszakosan parancsolgatnia kell a tagállamoknak, hanem tiszteletben tartani azok döntését”.