A keddtől vasárnapig tartó Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén szélsőségesek akarnak botrányt csinálni. „Szombaton román karokra van szükség Tusnádfürdőn, hogy Orbán Viktor előtt emeljük magasba a molinónkat és a trikolórt. Ezúttal anélkül, hogy azokat kitépnék a kezünkből vagy megtaposnák! Tavaly mindössze ketten voltunk, kifütyültek, kiabáltak ránk, szitkozódtak” – üzente meg a Facebookon Mihai Tarnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőben zajlott keresztállítási botrányokról elhíresült politikus, a Nemzet Útja csoportosulás vezetője. 

NÉMETH Zsolt; ORBÁN Viktor; TŐKÉS László 
Tusnádfürdő, 2022. július 23.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Tusnádfürdő, 2022. július 23.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Blikk szemléje szerint a politikus azt is írta: „Csendben voltunk, semmit sem reagáltunk akkor sem, amikor Orbán Viktor drogosokhoz hasonlított minket. Tőkés László kinevetett minket a tribünről. Veszélyes vadállatként vezettek ki minket, leköptek, de megígértük magunknak, hogy visszatérünk, és senki nem tépheti ki többé a kezünkből a jelképünket!”

Ez a szervezet együtt nemrégiben 150 fakeresztet állított fel a nemzetközi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe, ami után Csíkszentmárton önkormányzata temetőgyalázás miatt büntetőfeljelentést tett.

A lap megkérdezte a tusnádfürdői polgármestert, mire számítanak a magyar kormányfő látogatásakor. „Hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr beszéde alatt tartunk-e komolyabb zavargásoktól a településen? 

A biztonság kérdése teljes egészében meghaladja az önkormányzatunk hatáskörét, de reméljük és bízunk benne, hogy a megfelelő szervek megakadályozzák az incidenseket, a rendzavarást” 

– nyilatkozta Butyka Zsolt, a település vezetője.

A magyar kormányfő az valamint a latin-amerikai és a karibi államok csúcstalálkozóján vett részt kedden Brüsszelben, ahol a tárgyalás végén a Facebookra azt írta ki, hogy 

Viszlát Brüsszel, irány Tusnádfürdő!

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szombati beszéd előtt már Erdélybe utazik-e a miniszterelnök. Tavaly Orbán Viktor a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban úgy fogalmazott , hogy „visszatérhetünk 2024-ben a növekedés útjára, ehhez azonban új megállapodásokat kell kötnünk Oroszországgal, Kínával és az Egyesült Államokkal”, illetve „Magyarország lokális kivétel lehet egy globális idején”.