A Hungary Helps Program keretében Magyarország 100 ezer eurós támogatást nyújt a közép-afrikai Száhel-övezetben fekvő Csádnak, ahova az áprilisban kitört szudáni konfliktus elől már több mint 200 ezren menekültek – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a közösségi oldalán hétfőn.

CHAD-SUDAN-UNREST-REFUGEES-CONFLICTSudanese refugees who crossed into Chad gather next to a makeshift shelter at a camp in Koufroun, near Echbara, on May 1, 2023. Hundreds of Sudanese, most of them women and children, each day cross a small, dry stream to find safety in neighbouring Chad. At least 20,000 people had found refuge at a makeshift camp in the Chadian border village of Koufroun, according to the United Nations refugee agency UNCHR, which manages their influx along with other UN agencies. (Photo by Gueipeur Denis SASSOU / AFP)
Fotó: AFP

Azbej Tristan a Facebook-oldalán hétfőn megosztott videóban az ATV híradójának a helyszínen nyilatkozva azt mondta, ez az első együttműködés a két ország között, a támogatás célja pedig az, hogy a szudáni harcok elől az országba menekülő emberek alapvető szükségleteit el tudják látni.

A Száhel-övezet még stabil országainak támogatása kiemelten fontos külpolitikai cél – emelte ki Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos. 

Mahamat Yacoub, a csádi migrációs bizottság elnöke arról beszélt, hogy a menekülteknek alig tudnak enni adni, kevés az ivóvíz és kifogytak a sátrakból is.

A videóhoz kapcsolódó bejegyzésben Azbej Tristan azt írta, hogy a szudáni konfliktus elől menekülők túltelítették a csádi menekülttáborokat, így humanitárius vészhelyzet alakult ki.

Afrika jövője kihat a mi jövőnkre is. Elvünk, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van

– emelte ki az államtitkár.

Szudánban április közepén törtek ki a harcok a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a rivális Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) milícia között.