Amikor Ukrajna idén tavasszal megindította nagy ellentámadását, a nyugati katonai tisztviselők tudták, hogy Kijev nem rendelkezik minden kiképzéssel vagy fegyverrel – a lövedékektől a harci repülőgépekig – ahhoz, hogy kiszorítsa az orosz erőket. De abban reménykedtek, hogy az ukrán bátorság és találékonyság ellensúlyozza e hiányosságokat – kezdi az ukrán–orosz háborúval kapcsolatos vasárnap megjelent elemzőcikkét a The Wall Street Journal.

Fotó: AFP

Amikor Ukrajna idén tavasszal hatalmas ellentámadást indított, a nyugati katonai tisztviselők tudták, hogy Kijev katonáinak sem a kiképzése, sem a fegyverei – a lövedékektől a harci repülőgépekig – nem elegendők az orosz erők kiűzéséhez

– mutat rá cikkében Daniel Michaels, a WSJ brüsszeli irodavezetője. Az orosz fél aknamezőket és kiterjedt erődítményeket hozott létre az elfoglalt területen. Emellett az orosz katonai repülés megbénítja az ukrán offenzívát – hangsúlyozta. Ezt szem előtt tartva a Nyugat az ellenségeskedés elhúzódásának lehetőségével és további pénzügyi segítségnyújtással néz szembe, amit az USA és az EU egyre kevésbé hajlandó elfogadni.

A cikkben kitér Joe Biden amerikai elnök félelmeire is, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy 

a konfliktus elhúzódása befolyásolja esélyeit arra, hogy újraválasztják az Egyesült Államok elnöki posztjára,

ami az Ukrajna ellátásához szükséges európai források jelentős csökkenésével függ össze.