Az Afrikai Unió azonnali hatállyal felfüggesztette Niger tagságát a szervezetben a múlt hónapban bekövetkezett puccs miatt – jelentette be a lázadók elleni legújabb szankciót az AU kedden.

A döntést az AU Béke és Biztonsági Tanácsának ülése után ismertették az etióp fővárosban, Addisz-Abebában, miután több nyugati ország megvonta a Nigertől a segélyeket is a július 26-i katonai hatalomátvétel miatt, mely Mohamed Bazoum elnököt távolította el a hatalomból.

Fotó: AFP

Bazoumot azóta háziőrizetben tartják a puccsot végrehajtó elnöki testőrség tagjai. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) szintén szankciókat vezetett be a történteket követően, és mozgósította a szervezet gyorsreagálású erőit is – írja az Al-Dzsazíra.

Az ECOWAS ugyanakkor azt is közölte, hogy az erőszak használata a végső lehetőség, miután a diplomáciai csatornákat kimerítették. A szervezet hétfőn 

visszautasította a puccsisták javaslatát, mely szerint három év múlva tartanának választásokat Nigerben. 

Az AU közölte, hogy vizsgálják az ECOWAS cselekvési tervét, valamint felszólította az összes tagállamot és a nemzetközi közösséget, hogy ne tegyenek semmit, mely legitimálná a puccsisták hatalmát.