Közélet

Az orosz–ukrán háború 550. napja – friss hírek

Új orosz légi támadás Kijev és más területek ellen.

Oroszország éjszaka légi csapásokat hajtott végre Kijevre és Ukrajna más részeire – közölte vasárnap az ukrán hadsereg. Állításuk szerint a légvédelmi rendszerek megsemmisítettek négy, a főváros felé tartó cirkálórakétát. A légierő azt közölte, hogy nyolc légi célpontot észlelt, de nem közölték, hogy a többi rakéta célt ért-e vagy sem. Tegnap este körülbelül három órán át egész Ukrajna légiriadó alatt állt, egészen reggel 6 óráig.

Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap esti beszédében kijelentette, hogy Ukrajnának minden szükséges lépést meg kell tennie ahhoz, hogy megszerezze a Nyugattól az F–16-os gépeket. Egyúttal részvétét fejezte ki az ukrán tiszt halála miatt, aki az összeütközött vadászgépek egyikén volt.

A Wagner csoport valószínűleg a létszámleépítés felé halad, és reális a lehetőség, hogy a Kreml már nem finanszírozza a csoportot – áll a brit védelmi minisztérium legújabb frissítésében. Ha ez igaz, az orosz állam már nem fizeti a Wagner katonákat, az elemzők szerint ebből az következik, hogy „a második legvalószínűbb kifizető a fehérorosz hatóság” lesznek. Mint megírtuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap arra utasította a Wagner-harcosokat, írjanak alá hűségesküt az orosz államnak, miután a Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport főnöke meghalt.

A Der Spiegel német magazin hosszas és részletes vizsgálatot közölt az Északi Áramlat vezeték elleni támadásról. Német nyomozókra hivatkozik – akik „Németország háború utáni történelmének legfontosabb vizsgálatát végzik annak lehetséges politikai következményei miatt” –, és arról számoltak be, hogy „feltűnő számú nyom utal Ukrajnára”.

18:58

Amerikai nyomásra távolították el pozsztjáról - állítja a volt ukrán főügyész

Amerikai kormányzati ösztönzésre távolították el pozíciójából - állította Ukrajna volt főügyésze, egy szombaton este sugárzott interjúban.

16:42

Kijev környékét támadták az oroszok

Az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre vasárnap Kijev megye ellen. Az ukránok szerint az oroszok embervesztesége már több mint 260 ezer fős.

13:38

Vége a találgatásoknak: genetikai vizsgálatok is bizonyították, meghalt Prigozsin, a Wagner vezére

A hatóság molekuláris genetikai vizsgálatok segítségével állapította meg mind a tíz ember kilétét, akik a lezuhant gépen voltak.

11:40

Olaszország volt miniszterelnöke: a Nyugat Ukrajnára vonatkozó stratégiája kudarcot vallott

Másfél év háború után mi az a valóság, ami uralkodik a háborús propaganda által lüktetett egyszerű jóslatok felett? - teszi fel a kérdést írásában Giuseppe Conte. A valóság 500 ezer ember halála mindkét fronton és több mint hatmillió ukrán menekült.

08:53

Az F-16-osok szállításáért kampányoló sztárpilota is meghalt a két ukrán vadászkép összeütközésekor

A két ukrán vadászgép összeütközése miatt meghalt három ember közül az egyik tiszt volt a fő mozgatórugója egy olyan érdekképviseleti csoportnak, amely számos döntést hozott az F-16os gépekkel kapcsolatban.

wagner Kijev Ukrajna Oroszország légicsapás
Kapcsolódó cikkek