Közélet

Minden jel szerint Ukrajna robbantotta fel az Északi Áramlatot

A következmények beláthatatlanok, de a nyilvános és nem nyilvános információk mind egy helyre mutatnak.

Lassan egy éve már, hogy a Balti-tenger mélyén futó Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek szabotázs áldozatává váltak, de a tettesek kilétét még mindig nem tudni. Ugyanakkor a Der Spiegel szombaton megjelent írása szerint a németországi nyomozás számos körülményt feltárt az elmúlt 11 hónapban és a legtöbb jel arra utal, hogy az elkövetőket Ukrajnában kell keresni, noha a lap azt is megjegyzi, hogy elképzelhető egy hamis zászlós művelet is, amelynek keretében a támadás végrehajtói szándékosan hagytak olyan nyomokat, amelyek Ukrajnára terelik a gyanút.

A hosszú oknyomozó írásból az is kiderül, hogy a holland katonai titkosszolgálat (MIVD) már hónapokkal előre, 2022 júniusában figyelmeztette a német hatóságokat a támadás terveiről, ahogy ugyanezt megtette a CIA is. Azonban a német kancellári hivatal nem továbbította ezeket az információkat, feltehetően azért, mert a hollandok szerint a szabotázsakciót a Baltops hadgyakorlatának idejére tervezték, amely már véget ért mire az információ eljutott a német politika csúcsára.

Andromeda
Fotó: RTL / ntv

Mindenesetre a Spiegel információi szerint az akciót az Andromeda nevet viselő, jacht segítségével követhették el, amelyet tavaly szeptember 6-án vettek bérbe a támadók és a robbanások előtt három nappal, szeptember 23-án vittek vissza Rostockba. A lap arra is utal, hogy az FBI-nak megfelelő német ügynökség, a BKA többet tud, mint a nyilvánosan elérhető információk és 

a nyomozók biztosak abban is, hogy a tettesek a támadás előtt és azt követően is Ukrajnában jártak.

Az Andromeda jachton több szemtanú szerint is 5 férfi és egy nő utazott, és a mindössze 15,57 méter hosszú a hajót egy moldovai férfi román útlevelének segítségével vették bérbe. Az útlevelen azonban nem a tulajdonos, hanem egy, az ukrán 93. gépesített brigádan szóló férfi képe szerepelt, akinek egykori párja és gyermeke is Németországban él jelenleg.

Az nem világos, hogy az ukrán vezetés milyen szintjéig érnek fel a szálak, ám az valószínűsíthető, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tudott a történtekről, ugyanakkor az elképzelhető, hogy Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök viszont tudott a tervekről. A hajó útja során kikötött Lengyelországban is, ám Varsó tagadja érintettségét a szabotázsakcióban. A Spiegel írásából az is kiderül, hogy meglepően kevés, 

mindössze 100 kilogramm robbanószert használtak a támadásokhoz, 

mégpedig a víz alatt is működőképes octogent, amelynek nyomait az Andromedán is megtalálták. Azonban a támadást szakértők szerint semmiképp sem amatőrök hajtották végre.

3d,Render,Illustration,Of,The,Explosion,Of,The,Nord,Stream
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A lap azt is felidézi, hogy sajtóhírek szerint az Egyesült Államok rejtett utakon igyekezett rábeszélni Kijevet az akció lefújására, de ami magyar szempontból különösen fontos lehet az az, hogy a figyelmen kívül hagyott holland figyelmeztetés szerint 

a Török Áramlat ellen is tervben volt hasonló akció, amelyről nem tudni, hogy miért nem valósult meg.

Az összegyűlt bizonyítékok alapján azonban elég nagy a valószínűsége annak, hogy tényleg egy ukrán kommandó hajtotta végre a szabotázst, ami ha bebizonyosodik, beláthatatlan diplomáciai és geopolitikai következményekkel járhat, noha a Spiegel szerint nincs napirenden az ukránoknak nyújtott támogatások leállítása. Azonban még nagyobb vihart kavarhat, ha kiderül, hogy Kijevet Washington is segítette a gázvezetékek felrobbantásában, még ha azok hetek óta üzemen kívül is voltak a robbanások idején.

Noha Németország részéről nem tudni, hogy következik-e vádemelés, a svéd nyomozást vezető Mats Ljungqvist egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az ügy az utolsó fázisához közeledik, így Stockholmban akár még idén vádat emelhetnek a robbantások kapcsán.

 

Kijev északi áramlat szabotázs gázvezeték
Kapcsolódó cikkek