Okeanszkij Scsit-2023 (Óceáni Pajzs-2023) kódnéven orosz flottagyakorlat kezdődött a Balti-tengeren – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai tájékoztatás szerint a manővereken az orosz haditengerészet több mint 30 hadihajója és csónakja, 30 repülőgépe és mintegy hatezer katona vesz részt.  

Fotó: Makszim Popov

A védelmi tárca szerint a Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezényletével megtartott gyakorlat célja, hogy tesztelje a hadiflotta erőinek felkészültségét 

a nemzeti érdekek védelmére egy műveleti szempontból fontos területen, valamint a különböző szintű parancsnokságok munkájának összehangolását a csapatok irányításában.

A mozgósított erők a tengeri összeköttetések és a sekély parti vizek védelmét, valamint a csapatok és a katonai rakományok szállítását gyakorolják, a fegyverek használatát is beleértve. A minisztérium szerint a manőverek befejezése után a hajók és a repülőgépek visszatérnek állandó állomáshelyükre. 

Nem ez az első eset, amikor Oroszország flottagyakorlatot rendel el: a Csendes-óceánon több mint 25 ezer katona, 167 hadihajó, köztük 12 tengeralattjáró, valamint 89 repülőgép és helikopter vett részt a gyakorlatban még április közepén.