Több mint 25 ezer katona, 167 hadihajó, köztük 12 tengeralattjáró, valamint 89 repülőgép és helikopter vesz részt az orosz Csendes-óceáni Flottánál elrendelt, váratlan harckészültségi ellenőrzésen – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Vlagyimir Putyin elnöknek.

Russian Defence Minister Sergei Shoigu attends a meeting of Russian President and Chinese Defence Minister at the Kremlin in Moscow on April 16, 2023. (Photo by Pavel BEDNYAKOV / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Pavel Bednyakov / AFP

Sojgu beszámolója szerint – amelyet az MTI idézett – az ellenőrzés során teljes harckészültségbe helyezett csapatok megkezdték a kiképzési és harci feladatok végrehajtását. A tengeralattjáró-elhárító erők a Nagy Péter-öböl és az Avacsa-öböl közelében gyakorlatoztak, a Csendes-óceáni Flotta légiereje pedig műveleti repülőtereken foglalt állást.

A miniszter szerint jelenleg az ellenőrzés második szakasza zajlik, amelynek részeként tesztelik a stratégiai rakéta-tengeralattjárók harci stabilitását és fegyverhasználati készségét, valamint taktikai légvédelmi gyakorlatot is indítottak.

Sojgu elmondta, hogy a Csendes-óceáni Flotta erői a feltételezett ellenség tengeralattjáróinak és hajócsoportjainak felkutatását és megsemmisítését fogják gyakorolni, illetve tüzérségi lőgyakorlatot tartanak légi és tengeri célpontok ellen. Ennek befejezése után visszatérnek állandó állomáshelyükre. 

A hadászati rakétahordozó repülőgépek a Csendes-óceán középső részén fognak szimulált csapásokat mérni ellenséges hajócsoportokra.

A tárcavezető szerint az ellenőrzés utolsó szakasza kedden kezdődik majd. Vlagyimir Putyin, aki szerint a meglepetésszerű flottaellenőrzés első szakasza „nagyon magas színvonalon” zajlott le, köszönetét fejezte ki a gyakorlat szervezőinek.