Az X-re (Twiterre) is feltöltötték azt a videófeltévetelt, amelyen az látható, hogy az emberek az óceánba ugranak, hogy megmeneküljenek a maui tüzek elől. A tűzvész, amely Hawaii Maui szigetén tombol, eddig 53 ember halálát okozta, ám ez a szám tovább nőhet.

A Hawaii-szigeteken több helyen oltják a tüzet, miután a kedvezőtlen időjárási feltételek, valamint a Dora hurrikán miatt a lángok átterjedtek a szomszédos Nagy-Szigetre is. A tűzoltók a legelkeseredettebb harcot Mauin vívják. 

Maui nyugati területein csaknem 4 ezer turista kényszerült félbeszakítani nyaralását. Habár a hatóságok több utat is lezártak, a sziget repülőtere zavartalanul üzemel. 

A hatóságok szerint a Lahainánál tomboló lángok 80 százalékát már ellenőrzik a tűzoltók, míg Pulehunál 70 százalékban sikerült megfékezni a lángokat. A Hawaii News Now hírcsatorna korábbi közlése szerint eddig legkevesebb húsz embert kellett súlyos égési sérülésekkel átszállítani az egyik oahui kórházba. Szerdán szükségállapotot hirdettek Hawaiin, Joe Biden amerikai elnök pedig bejelentette, hogy minden eszközzel a sziget megsegítésén dolgoznak. 

Mintegy ezer ember hollétéről nem tudnak, 1700 épület leégett, és kétezer ember kért menedéket – összegezett az All Hawaii News hírportál. Az állam intézkedett, hogy a természeti katasztrófa ne vezessen az árak elszabadulásához: az üzleteknek kötelező fenntartaniuk a korábbi áraikat legalább augusztus 31-ig. Joe Biden amerikai elnök már korábban szövetségi katasztrófaállapotot jelentett be.

 

Évekre visszaveti Maui gazdaságát az erdőtűz, már Hawaii sem Hawaii

Évekbe és dollármilliárdokba kerül majd újraépíteni Hawaii második legnagyobb szigetét a pusztító erdőtüzek után, amelyek nemcsak emberéleteket követeltek, lakóházakat, vállalkozásokat és pótolhatatlan kulturális műemlékeket pusztítottak el, hanem Maui koronavírus-járványból éppen talpra álló gazdaságát is.