Évekbe és dollármilliárdokba kerül majd újraépíteni Hawaii második legnagyobb szigetét a pusztító erdőtüzek után, amelyek nemcsak emberéleteket követeltek, lakóházakat, vállalkozásokat és pótolhatatlan kulturális műemlékeket pusztítottak el, hanem Maui koronavírus-járványból éppen talpra álló gazdaságát is.

This handout video grab courtesy of Richard Olsten taken on August 9, 2023 shows smoke billowing from destroyed buildings in Lahaina as wildfires burn across Maui, Hawaii. At least six people have been killed in a wildfire that has razed a Hawaiian town, officials said Wednesday, as desperate residents jumped into the ocean in a bid to escape the fast-moving flames. (Photo by Richard Olsten / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Richard Olsten" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Hónapokba telik felmérni a gazdasági károkat.
Fotó: Richard Olsten / AFP

Hawaii állam kormányzója, Josh Green szerint évekig tart majd az egykori királyság fővárosa, Lahaina újjáépítése, amelyet évente több millió turista keresett fel. Sok embert a vízből mentett ki a parti őrség, és a hatóságok minden vendéget felszólítottak a sziget elhagyására.

A turizmus a sziget gazdaságának éltető eleme, a 80 százalékát adja. A legtöbb látogató az Egyesült Államok más részeiről, illetve Japánból és Kanadából érkezik. Maui a második legnépszerűbb turistacélpont Hawaiin Oahu után, a turisztikai hivatal adatai szerint az év első felében már 1,5 millió vendéget fogadott, 6 százalékkal többet, mint tavaly.

Ha a trend folytatódhatott volna, akkor a vendégek száma és a turizmusból származó bevétel meghaladta volna az idén a pandémia előtti szintet. A koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben, 2019-ben lépte át először a látogatók száma a hárommilliót, akkor 3,1 millió ember érkezett Mauira. A számuk a járvány csúcsa és a korlátozások alatt 2020-ban 793 ezerre esett.

Banyan tree, Lahaina, Maui, Hawaii, United States of America, Pacific
Banyan tree, Lahaina, Maui, Hawaii, United States of America, Pacific (Photo by Rolf Richardson / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)
Még nem tudni, hogy megmenthető-e Lahaina egyik nevezetessége, a 150 éves fügefa.
Fotó: Rolf Richardson / AFP

A nyitás után azonban gyorsan visszatértek a vendégek, 2021-ben már 2,3, 2022-ben pedig 2,9 millió turista érkezett, akik a Maui News internetes oldalának beszámolója szerint 5,69 milliárd dollárral járultak hozzá a gazdasághoz – ez 11 százalékkal volt magasabb a 2019-esnél. Hawaiira összesen 9,2 millió turista látogatott tavaly, a 2019-es 89 százaléka, a költéseik összege pedig elérte a 19,29 milliárd dollárt, ami 8,9 százalékkal haladja meg a járvány előtti év adatát.

Az idei számok még meggyőzőbbek voltak: az első hat hónapban 

a turisták költéseinek összege Mauin elérte a 3,5 milliárd dollárt, ami 25 százalékkal haladja meg a tavalyi első félévit, és 33 százalékkal a 2019-est.

Egyelőre nem térhetnek vissza a turisták.
Fotó: Tibor Bognar / AFP

Ezt a fejlődést tette tönkre az erdőtűz pusztítása. A CNN tudósítása szerint hónapokba telik majd az is, hogy felmérjék a teljes gazdasági kárt, amely mindenképpen hatalmas lesz. A helyi gazdaságfejlesztési tanács szerint a turizmus adja a magánszektorban foglalkoztatottak 75 százalékát, Hawaiin a legdrágábbak közé tartoznak az itteni szállodák és üdülőhelyek, és a legmagasabbak közé a kihasználtságuk is. A helyi önkormányzat a szállodákból beszedett adókat visszaforgatja a turizmustól függő iparágak támogatásába.

Az élet azonban egyelőre leáll. A hawaii turisztikai hivatal még csak azokat sürgeti a terveik felülvizsgálatára, akik a következő hetekre foglaltak le nyaralást Mauira, de utána sem lesz hová menniük, mivel több hotel, például a százéves Best Western Pioneer is leégett.