Oroszország és Irán katonai együttműködése teljesen törvényes, és ellenségeik kívánsága ellenére is folytatódni fog – jelentette ki kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Russian Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov arrives to deliver a speech during a session of the UN Conference on Disarmament in Geneva on March 2, 2023. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: AFP

Az Iszlám Köztársaságban hivatalos látogatáson tartózkodó Rjabkovot a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézte.

Jogunk van kiszélesíteni katonai kooperációnkat, és a két ország katonai hatóságai szorosan együttműködnek egymással

– húzta alá az orosz diplomata.

Mint mondta, Irán és Oroszország kapcsolatai sok területen fejlődnek, mindamellett „a két államnak még többet kell együttműködnie”. Hozzátette, hogy előrelépést értek el egyebek között a szállítási folyosók és a kereskedelmi tarifák feloldása terén is.

Rjabkov közölte, hogy hivatali partnerével, Ali Bagerivel folytatott megbeszélésein megvitatták az iráni atomprogrammal összefüggő kérdéseket, valamint Irán BRICS-tagságának kérdését is.

Japán felszólította Iránt, hogy ne szállítson fegyvert Oroszországnak

Irán azt állítja, hogy semleges álláspontra helyezkedik az orosz–ukrán háborúban.

Eljön az idő, és Irán a BRICS teljes jogú tagja lesz

– hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes a jelenleg Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló országcsoportra utalva. Hozzáfűzte, hogy az új tagok felvételével kapcsolatos eljárási kérdéseket a szervezet augusztus 22–24-i johannesburgi csúcstalálkozóján fogják megvitatni.