Japán hétfőn felszólította Iránt, hogy ne szállítson fegyvert Oroszországnak. Hajasi Josimasza külügyminiszter iráni kollégájával, Hoszein Amirabdollahiannal Tokióban tárgyalt. Azt kérte, hogy Teherán tanúsítson konstruktív magatartást Oroszország ukrajnai hadműveletének ügyében.

Tokió, 2023. augusztus 7.Hajasi Josimasza japán külügyminiszter (j) Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminisztert fogadja Tokióban 2023. augusztus 7-én.MTI/AP/Eugene Hoshiko
Fotó: Eugene Hoshiko / AP / MTI

A Nyugat és Ukrajna azzal vádolja Iránt, hogy drónokkal látja el Oroszországot ukrajnai háborújában. Ezt Teherán tagadja. Azt állítja, hogy semleges álláspontra helyezkedik az orosz–ukrán háborúban.

Az iráni külügyminiszter azt kérte, hogy Japán oldja fel annak a mintegy 1,5 milliárd dollárnak (533 milliárd forint) a zárlatát, amelyet Iránnak korábbi olajszállítmányaiért kellett volna megkapnia,

de amelyet az Irán elleni nemzetközi szankciók keretében Tokió visszatart – közölte az iráni külügyi szóvivő. Nasszer Kanaáni szerint a 2015-ös atomalku újjáélesztésének kérdése is szóba került a találkozón.