Oroszország Iránnal folytatott titkos drónpartnersége szoros együttműködést jelentett egy új gyár létrehozásában az orosz Tatár tartományban, ahol Moszkva egy mezőgazdasági UAV- (pilóta nélküli repülőgép) gyártót alakított át az orosz–ukrán háború miatt. Az elmúlt hónapokban megnőtt az oroszországi létesítmény tevékenysége, mivel mérnököket, illetve a perzsa nyelvet beszélőket is toboroztak.

Egy múlt hónapban közzétett videóban az orosz védelmi minisztérium azt mutatta be, hogy Ukrajnában a katonák felderítőeszközöket, úgynevezett Albatrosz drónokat vetettek be. Az orosz állami médiának adott nyilatkozatában a cég azt közölte, hogy 50 darab M5-ös drónt szállítottak le, a drónok teljesen megegyeznek az alabugai gyárban gyártott eszközökkel. Júniusban a Fehér Ház nyilvánosságra hozott műholdfelvételeket, amelyeken két épületet azonosítottak az Alabuga zóna területén. 

Az épületek kulcsfontosságú szerepet játszottak Irán azon kísérletében, hogy segítsenek növelni Moszkva drónkapacitását. 

This handout picture released by Iran's Army office on April 19, 2023 shows military unmanned aerial vehicles (UAV or drone) on display during a ceremony at an undisclosed location in Iran. (Photo by Iranian Army office / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / IRANIAN ARMY OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Fotó: -

Aggodalommal tölt el bennünket az is, hogy Oroszország Iránnal együttműködve iráni UAV-ok Oroszországon belüli előállításán dolgozik

– mondta John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. Samuel Bendett, a Tengerészeti Elemzőközpont szakértője azt mondta: „Ha Oroszország valami titkos dologra készül Iránnal, akkor ez egy megfelelő helyszín erre a célra. Nagyon közel van Kazanyhoz, Oroszország egyik csúcstechnológiai gyártási központjához” – tette hozzá. Azt is mondta, hogy Moszkvának csak annyit kell tennie, hogy hajóval elszállítja azokat az eszközöket, amelyekre szüksége van.

A Financial Times cikke szerint Irán több száz Sahed kamikazedrónt szállított Oroszországnak, amelyeket rajokban reptettek az ukrán infrastruktúra közelébe. Az amerikai hírszerzés szerint 

Moszkva több száz öngyilkos drónt szerzett Teheránból. 

A Fehér Ház azt állította, hogy Alabuga még mindig egy bővülő ipari terület, ahol egy iráni–orosz dróngyár a jövő év elején teljes mértékben működőképessé válhat. Az orosz közösségi médiából és a helyi médiából származó fotók és videók azt mutatják, hogy januárban már elkezdődött az Albatroszban a gyártás. Az Albatrosz eredetileg kereskedelmi célú, mezőgazdasági és térképészeti drónok gyártójaként jellemezte magát. Ilja Voronkov, a cég társalapítója azonban már elismerte, hogy a hadseregnek is állítanak elő eszközöket. 

Az iráni drónok levadászása igencsak sokba kerülhet az ukránoknak

Hétszer többe kerülhet egy iráni drón modern légvédelmi rakétával való kilövése, mint maga a drón előállítása. Mindez hosszú távon Moszkva malmára hajthatja a vizet.