Pápua Új-Guinea a jövő héten nagykövetséget nyit Jeruzsálemben – jelentette be a pápua új-guineai miniszterelnöki iroda szóvivője hétfőn. Az országnak egyelőre csupán egy tel-avivi konzulátusa van, az új diplomáciai képviselet megnyitására a tervek szerint James Marape miniszterelnök izraeli látogatásán kerül sor.

3d,Illustration,Flag,Of,Papua,New,Guinea.,Flag,Symbols,Of
Fotó: Shutterstock

Az izraeli külügyminisztérium már februárban közölte, hogy Port Moresby várhatóan még idén nagykövetséget nyit Jeruzsálemben. Izraeli sajtóforrások szerint a képviseletet szeptember 5-én avatják fel. Izrael egységes fővárosának tekinti Jeruzsálemet, amelynek keleti részét 1967-ben foglalta el, noha ezt a nemzetközi jog nem ismeri el. A palesztin vezetés viszont többször leszögezte: Jeruzsálem keleti részét akarják megtenni leendő államuk fővárosának.

 Az Izraellel diplomáciai kapcsolatot ápoló országok zöme Tel-Avivban tart fenn diplomáciai képviseletet, csupán az Egyesült Államok, Koszovó, Guatemala és Honduras működteti nagykövetségét Jeruzsálemben.

A külügyminiszter állásába került a tiltott találkozó

Líbiában akár kilenc év börtönbüntetésre is ítélhetik azt, aki Izraellel kapcsolatot tart fenn. Nadzsla al-Mangúst felfüggesztették a tárcavezetői pozíciójából.