Miután felröppent a hír, hogy kivonul az Európai Unióból a Soros György fémjelezte, ám már a fia, Alexander által igazgatott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF), a szervezet máris visszakozni kényszerült.

Az OSF szóvivője, Alissa Sadler ugyanis arról beszélt, hogy 

továbbra is támogatják a civil szervezeteket, az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást a régióban. Fenntartják emellett az európai roma közösségeknek nyújtott támogatásokat is. Ugyanakkor a régión főként Ukrajnát, Moldovát, Kirgizisztánt és a Nyugat-Balkánt értik, így a magyarországi támogatások valóban csökkenhetnek.

Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros answers to questions after delivering a speech on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on May 24, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: AFP

Az alapítványok számos magyar sajtóterméket is támogattak, mint a 444, a Direkt36 vagy az Átlátszó, ám a Mandiner szerint évek óta zajlik az átalakítás a Nyílt Társadalom Alapítványokban, így a mostani döntés sem ért senkit váratlanul. 

A legtöbb pénzből működő hazai szervezet ezért már korábban tett lépéseket annak érdekében, hogy függetlenné váljon ezektől a forrásoktól.

Ezt az is segítheti, hogy újabban Brüsszel is egyre több pénzt szán a civil társadalomra, miközben a magyar kormány sem számol teljes körű kivonulással. Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője szerint egyrészt a távozás nem teljes körű, másrészt maga a bejelentés arról szól, hogy az eddig a Nyílt Társadalom Alapítványok által folytatott tevékenységet más szereplők végzik majd el.