Több mint három évtized után megszünteti tevékenységét az Európai Unióban a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) nevű szervezet – erről a Szabad Európa számolt be. Az OSF Soros György milliárdos, a fedezeti alapkezelőből lett filantróp üzletember birodalma. Pontosabban nyár közepe óta a fiáé, Alexander Sorosé, aki átvette 92 éves édesapjától az operatív irányítást.

Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros smiles after delivering a speech on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on May 24, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Soros György alapítványa kivonul az Európai Unióból. Fotó: AFP

A lap egy pénteki levélre hivatkozik, amelyben az alapítvány három munkatársa az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről – vagyis hogy elhagyják az Európai Uniót – értesíti a magyar partnerszervezeteket. Tehát azokat, akik eddig részesültek az alapítvány forrásaiból. Az OSF tetemes fölött gazdálkodik, és összességében 25 milliárd dollár az értéke. A szervezetnek egyébként hosszú ideig Budapesten volt a székhelye, majd 2018-ban elköltözött Berlinbe.

Mit jelentett be Soros György alapítványa?

Az idézett levél szerint az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy a szervezet által nyújtott finanszírozás a lehető legnagyobb hatást tudja elérni. Az indoklás szerint ezért szüntetik meg az OSF Európai Unión belüli tevékenységének nagy részét, hogy az itt felhasznált pénzeket felszabadítsák, és a világ más részein költsék el. Ennek kapcsán kiemelték: 

mostantól rendkívül korlátozott lesz az Európán belülre koncentrált pénzügyi mozgástér.

Szerintük amúgy sem indokolt több pénzt ide allokálni, mert az uniós intézmények és kormányok tetemes összegeket fordítanak egyébként is 

  • az emberi jogok, 
  • a szabadság 
  • és a sokszínűség témáira. 

Márpedig az OSF éppen ezeken a területeken aktív. Európát a jövőben csak „a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fogják figyelembe venni. A levélből az is kiderült, hogy 2024-ben átalakítják az OSF szervezeti felépítését is.

Mihez kezdenek az NGO-k Európában Soros György nélkül?

Sajtóértesülések szerint az OSF-en belül is keveset tudnak a részletekről, például a kivonulás ütemezéséről. A 444 viszont konkrétumokat is közölt az OSF európai kivonulásának hatásairól. A cikk szerint a Soros-alapítvány a közeljövőben minden érdemi, az unión belül folytatott tevékenységét és támogatási programját abbahagyja.

Ez egy nehéz döntés volt, mert az OSF vezetése büszke arra, amit fennállása során elért Európában. A döntés nem a múltban elvégzett munka eredményét tükrözi, hanem stratégiai megfontolás eredménye

– idézték a hivatalos döntés indoklását. Ugyanakkor a változás az OSF dolgozói életében igenis kemény helyzeteket szül. A 444-nek az alapítványok szóvivője, Alissa Sadler azt írta, hogy az új modell megvalósítása a jelenlegi működés újratervezésével és átalakításával, valamint a létszám jelentős, nem kevesebb mint 

40 százalékos csökkentésével járna világszerte.

A lap információi szerint az elbocsátások már elkezdődtek több európai irodában, így Berlinben, Barcelonában és Londonban is nagyszámú munkavállalótól vált meg az OSF.