A Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) dolgozói 40 százalékát szélnek ereszti, miután a szervezet vezetését a magyar származású milliárdos fia, Alex vette át. A szervezet szóvivője pénteken elmondta, hogy jelentős változások lesznek az alapítványnál, mely a dolgozók nem kevesebb mint 40 százalékának az elbocsátását is jelenti.

A Bloomberg felidézi, hogy Soros több mint 32 milliárd dollárt adott az alapítványnak, amelynek 2021 végén világszerte több mint 500 alkalmazottja volt. Ezek a dolgozók azonban nem voltak olcsók, hiszen 

a 2021-es év adatai szerint az alapítvány 72 millió dollárt költött bérekre és további 40 millió dollárt más juttatásokra és járulékokra.  

Az alapítványhoz köthető a Soros család által kezelt 25 milliárd dolláros többsége.

Fotó: AFP

Az OSF tájékoztatása szerint az alapítvány igazgatótanácsa szeretné átalakítani a hálózat működését, hogy egy fürgébb szervezet szülessen. A közleményt Alex Soros és az alapítvány elnöke, Mark Malloch-Brown írták alá, és az is kiderül belőle, hogy az alapítvány belső átalakítása közben is elkötelezett marad annak alapértékei – a demokrácia, emberi jogok, klímaigazságosság és az egyenlőtlenségek mérséklése – mellett.

Az alapítvány menedzsereinek küldött e-mail, amelyet a Bloomberg megszerzett, több erőforrást és javaslatot is megosztott a változások kommunikálásához. Ezek között személyi és kulturális tanácsadó partner, jóllét a bizonytalan időkben, foglalkozások és szolidaritási tervek is szerepelnek.

Az állítása szerint apjánál politikusabb Alex Soros a hónap elején vette át a szervezet irányítását, és a közelmúltban többek között a Biden-adminisztráció tagjaival, a szenátus elnökével, Chuck Schumerrel, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnökkel és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is találkozott.