Hétfőn újból tűzveszélyre figyelmeztettek a görög hatóságok, és felszólították a lakosságot, hogy legyenek óvatosak a nyílt láng használata közben és a szikrák lángra lobbanásakor. 

Görögország hétfőn két tűzoltó repülőgépet is küldött Ciprusra, ahol félő, hogy a lángok újból terjedni kezdenek a szeles idő miatt. 

A görög tűzoltóság a közösségi médiában hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a fővárost körülvevő Attika régióban, a Peloponnészoszi-félsziget déli részén és Kréta nyugati részén is rendkívül nagy a tűzveszély. Ennek oka nem a magas hőmérséklet, amely a nyári hónapok időjárásához viszonyítva még a normális keretek között van, hanem az erős szél, amely a szakértők szerint ezen a héten az ország több pontján is várható. 

Fotó: Filipposz Hrisztu

A figyelmeztetés különösen az Égei-tenger térségét érinti a nyári hónapokban, amikor a száraz nyári szél eléri Krétát és a többi szigetet. 

Mivel Görögország legnagyobb részén már hetek óta nem esett eső, egy szikra is elég ahhoz, hogy a szél óriási tüzet csiholjon – figyelmeztetnek a szakemberek. 

A tűzesetek mindennaposak Görögországban, de többségük kezelhető és ellenőrizhető. Számos esetben gyújtogatás vagy gondatlanság miatt alakulnak ki, például egy eldobott cigaretta vagy figyelmetlen kerti grillezés miatt.  

Görögországi fejlemény: lekerült az utazási tiltólistáról Rodosz és Korfu piros zónája

Lekerült Rodosz és Korfu is az utazásra nem javasolt térségek listájáról, bár a jelenlegi hőhullám és az erős szél miatt szinte egész Görögország területén továbbra is magas a bozót- és erdőtüzek kockázata.

Görögország hétfőn két tűzoltó repülőgépet küldött Ciprusra, ahol több négyzetkilométernyi hegyvidéket perzseltek fel a lángok péntek óta. A tüzet szombaton több száz tűzoltónak sikerült megfékeznie, de félő, hogy a szeles időben újból tűz üt ki. A tűz megfékezésében Jordánia is közreműködik három repülőgéppel. A ciprusi környezetvédelmi minisztérium Izraellel is tárgyalásokat folytat a segítségnyújtásról. A görög polgári védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy 20 tonna égésgátló anyagot is útnak indítottak Ciprus felé, a repülőgépek pedig várhatóan egy napon belül munkába állhatnak.  

 

Rodosz is mutatja, jól kell utasbiztosítást választani, és van rá módszer

A szállás-összehasonlító oldalakhoz hasonló ratingrendszert vezet be a Netrisk. Nem mindig a legolcsóbb utasbiztosítás a legjobb.