Petícióval akadályoznák meg Hollandiában Wopke Hoekstra holland külügyminiszter kinevezését a távozó Frans Timmermans klímavédelemért felelős uniós biztos pozíciójára – közölték a szervezők az NL Times című, angol nyelvű holland hírportállal csütörtökön.

A kinevezés ellen tiltakozó petíciót 24 óra alatt több mint 27 ezren alá is írták, mivel az akciót szervező DeGoedeZaak (DGZ) nevű kampányszervezet szerint Hoekstra alkalmatlan a poszt betöltésére.

A holland parlament alsóházához címzett tiltakozásban arra kérik a képviselőket, hogy a klímaválságot komolyan vevő jelöltet válasszanak Hoekstra helyett uniós biztosnak.

THE HAGUE - Wopke Hoekstra, Minister of Foreign Affairs, at the Binnenhof prior to the weekly Council of Ministers. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Sem Van Der Wal

Egy kabinetnek, különösen ha hamarosan leköszön, gondosabban kellene döntéseket hoznia

– mondta Jurnen van den Bergh, a DGZ vezetője, aki szerint Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök átlépett egy vonalat a külügyminiszter egyoldalú jelölésével. Hoekstra jelölését több holland politikus és európai parlamenti képviselőcsoport, valamint a természet- és környezetvédelmi szervezet is bírálta.

A politikus 2022 januárja óta külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, előtte 2017-től pénzügyminiszter volt, míg korábban a vállalati szférában dolgozott Hollandiában és külföldön, többek között a Shellnél.

Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos, Frans Timmermans egy hete mondott le, mert indul a november 22-i előrehozott holland választásokon a Munkapárt (PvdA) és a Zöld Baloldal (GL) közös jelöltjeként. A 62 éves politikus, a PvdA korábbi parlamenti képviselője tíz év után tér vissza a holland politikába. Mark Rutte második kormányában a külügyminiszteri posztot töltötte be. 2014-től a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban a többi között a jogállamiságért felelős uniós biztos és alelnök volt.

Az előrehozott választásra azért van szükség, mert Mark Rutte kormánya júliusban lemondott, miután a négypárti koalíció nem tudott megállapodni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.