Az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans a mai napon lemondott a posztjáról, hogy visszatérhessen a hazájába, Hollandiába. Timmermans elhatározta, hogy jelöltként indul a holland általános választásokon.

Fotó: AFP

Ursula von der Leyen köszönetet mondott Timmermansnak a sokéves kemény munkájáért, 

a lemondását pedig azonnali hatállyal elfogadta.

Timmermans feladatait Maros Sefcovic alelnök látja el, ameddig a távozó Timmermans helyére nem neveznek ki új tagot az Európai Bizottságba – írta meg az Európai Bizottság.

Köszönet Frans Timmermansnak az európai zöldmegállapodás megvalósítása érdekében végzett szenvedélyes és fáradhatatlan munkájáért. Biztosi testületem kulcsfontosságú tagja volt. Kiváló közreműködésének és erős személyes elkötelezettségének köszönhetően nagy lépéseket tettünk az EU azon célkitűzéseinek teljesítése felé, hogy az első klímasemleges kontinenssé váljunk, és globális szinten emeljük az éghajlatváltozással kapcsolatos ambíciók szintjét. Frans Timmermans hozzájárulása a Bizottság munkájához és az európai projekthez túlmutat az európai zöldmegállapodáson. Hozzájárult a Bizottság számos kezdeményezésének formálásához, valódi kollegiális stílusban” – búcsúzott kollégájától von der Leyen.

Ausztráliából érkeznek a gázpiaci villámok – elszabadulhat a gáz ára

Emelkedik a gáz ára, ugyanis a globális LNG-ellátás 10 százaléka eshet ki sztrájk miatt.

Timmermans, mint ügyvezető alelnök számos területért felel a bizottságban. Foglalkozott az európai zöldátállással, illetve korábban uniós szabályozásért, az intézményközi kapcsolatokért, a jogállamiságért és az Alapjogi Chartáért felelős első alelnökként is dolgozott.

Von der Leyen tájékoztatta az Európai Parlament elnökét és a Tanács spanyol elnökségét a Frans Timmermans lemondásáról, illetve a jelenlegi átállásról. 

Az elnök hivatalos levelet is küldött Hollandia miniszterelnökének, amelyben új, holland állampolgárságú biztosjelölt kinevezését kérte.