Az új hollandiai parlamenti választásokat november 22-re tűzték ki, miután múlt pénteken a négypárti koalíciós kormány lemondott a menekültügyi reformokkal kapcsolatos áthidalhatatlan nézeteltérések miatt.

Last weekly press conference before summer political breakTHE HAGUE - Outgoing Prime Minister Mark Rutte speaks to the press after the last Council of Ministers before the recess. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
A leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte. Fotó: AFP

A miniszterek a tervek szerint a pénteki kabinetülésen teszik hivatalossá a döntést.

A 150 parlamenti alsóházi helyről szóló választás vélhetően több személyi változást hoz majd, mivel a jelenlegi, Mark Rutte vezette ügyvivő kabinet tagjai – maga a kormányfő, Sigrid Kaag, a második kormánypárt, a 66-os Demokraták vezetője és Wopke Hoekstra külügyminiszter – bejelentették, hogy távoznak a politikából.

A választások után a pártok akár több hónapig tartó tárgyalásokba kezdenek majd az új kormánykoalíció kialakításáról.

Rutte pártja, a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) listáját a jelenlegi igazságügyi miniszter, Dilan Yesilgöz-Zegerius vezeti majd, míg a 66-os Demokraták első embere Rob Jetten klímaügyi miniszter lesz.

A jelenlegi ügyvivő kormány a választásokig az olyan „megoldatlan” kérdésekre fókuszál, mint a nitrogénszennyezés, a menekültügy és a migráció kérdése.

A felmérések szerint továbbra is VVD a legtámogatottabb párt, bár szavazóinak nagy része elégedett azzal, hogy Mark Rutte nem jelölteti magát az új választásokon.

A legfrissebb, június végi közvélemény-kutatás szerint a VVD és a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) agrárpárt fej-fej mellett áll, 18 százalékos támogatottsággal. A radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) és a baloldali zöldpárt, a Baloldali Zöldek (GroenLinks) a szavazatok legfeljebb 10, míg a liberális demokrata D66 és a Munkáspárt (PvdA) a voksok 8 százalékát kapná meg.