Szerda reggel brutális robbanás történt Szergijev Poszad városában Oroszországban. A Moszkvától mintegy 70 kilométerre északkeleti irányban fekvő, százezres település eddig azért volt ismert, mert a híres orosz fajáték, a matrjoska otthona.

Szergijev Poszad, 2023. augusztus 9.
A Moszkva megyei Szergijev Poszad város hivatalának Telegram-castornája által közreadott, videófelvételről készített képen füst tör a magasba a Zagorszki Optikai és Mechanikai Üzem pirotechnikai termékek raktárából egy robbanást követően 2023. augusztus 9-én. A detonáció oka az előzetes vizsgálat szerint a technológiai folyamatok megsértése volt, a balesetben legkevesebb 31 ember megsebesült. Hírügynökségi jelentések szerint a hatóságok kizárták a dróncsapás lehetőségét.
MTI/AP/Szergijev Poszad város hivatalának Telegram-csatornája
Füst tör a magasba a Zagorszki Optikai és Mechanikai Üzem pirotechnikai termékeket tároló raktárából egy robbanást követően, 2023. augusztus 9-én. Fotó: MTI

Az orosz sajtó beszámolói szerint a kora délutáni órákig már 50-re emelkedett a sérültek száma, közülük többen súlyos, válságos állapotban vannak. Legalább öt személy a romok alatt rekedhetett. Rögtön az elején megjelent az az információ, hogy a robbanás helyszíne egy üzem volt, pontosabban egy robbanóanyag-pirotechnikai raktár, amely az eset következében teljesen megsemmisült.

 

A 1600 négyzetméteres hangárban bekövetkező robbanás méretét jól mutatja, hogy egy közelben működő varrodában is súlyos károk keletkeztek. A gócpontban tartózkodókat helikopterrel is mentik. Hogy mi okozhatta a pusztítást, azt egyelőre csak vizsgálják: a hatóságok első körben technikai hibára, illetve emberi mulasztásra gyanakodnak. A dróntámadás eshetőségét kizárták.

Fontos körülmény lehet a történtek feltárásában, hogy a raktár utolsó bérlője évekkel ezelőtt csődbe ment. Állítólag a Piro-Ross tűzijáték-forgalmazó cégről van szó, amely tetemes adótartozást halmozott fel. Száznál is több dolgozóját nem fizette ki, és 50 millió rubeles, mintegy 180 millió forintos elmaradása van. Emiatt számos pert indítottak a társaság ellen.

A tragédia kapcsán az orosz hatóságok büntetőeljárást indítottak „veszélyes termelőlétesítmények iparbiztonsági követelményeinek megsértése miatt”. A Piro-Ross vezérigazgatóját kihallgatják, de vádat egyelőre nem emeltek ellene.