Közélet

Orosz–ukrán háború 571. nap – friss hírek

Kijev havonta tízezer drónt veszít el a harcokban, Moszkva veszteségei is a havi többezres kategóriába tartoznak. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

A világtörténelem első jellemzően drónháborúja – Ukrajna. A brit RUSI think-tank becslése szerint Kijev havonta tízezer drónt veszít el a harcokban. Feltételezhetően Moszkva drónveszteségei is a havi többezres kategóriába tartoznak. Ám csupán drónokkal háborút nyerni nem lehet. Kiváltképpen az ukrajnai háborúban alkalmazott, nagyrészt kereskedelmi célú, Kínában gyártott drónok nem alkalmasak komolyabb csapás mérésére. 

17:45

Lavrov: Washington irányítja a Moszkva elleni háborút

Az orosz külügyminiszter szerint az USA minden fegyverszállítmánnyal tovább fűti a háborút. Az Egyesült Államok irányítja az Oroszország elleni háborút Ukrajnában - jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában. 

Ukrajnát éveken át készítették fel arra, hogy önmaga feláldozásával harcoljon Oroszország ellen, és stratégiai vereséget mérjen rá. Bármit is mondanak, az amerikaiak irányítják ezt a háborút, ők szállítják a fegyvert, a lőszert, a hírszerzési és a műholdas adatokat - ők háborúznak ellenünk 

- jelentette ki Lavrov.

16:05

Ukrán katonai szóvivő: több mint ötvenezer orosz katona van Bahmutnál

Az ukrán hadsereg közlése szerint az ukrán erők Bahmuttól délre fokozatosan nyomulnak előre, és kényszerítik visszavonulásra az oroszokat állásaikból. Bahmutnál 52 ezer orosz katona és körülbelül 274 harckocsi, több mint ezer páncélozott jármű, valamint 150 tüzérségi rendszer és valamivel több mint 120 rakéta-sorozatvető van - fejtette ki Illja Jevlas ukrán katonai szóvivő.

15:53

Jens Stoltenberg: Ukrajnának vége, ha az ukránok abbahagyják a harcot

A háborúnak úgy lehet a legegyszerűbben véget vetni, hogy Vlagyimir Putyin kivonja csapatait Ukrajnából - emelte ki Jens Stoltenberg NATO főtitkár a Berliner Morgenpost című lap hírportálján közölt interjúban. Stoltenberg szerint senki sem tudja, hogy meddig tart Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az viszont biztos, hogy "a legtöbb háború tovább tart, mint amire a kitörésekor számítottak", ezért fel kell készülni arra, hogy "hosszú háború" lesz Ukrajnában.

13:58

Rakétarendszereket küldenének Ukrajnába a republikánusok

Zelenszkij jövő héten látogat a Fehér Házba, és Bidennek addig döntenie kell az ügyben. Négy magas rangú republikánus szenátor is sürgeti Joe Biden elnököt, hogy adjon Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétarendszereket (ATACMS) az ellentámadás megsegítésére, mondván, hogy az amerikai készletek kis része is kritikus szerepet játszhat Oroszországgal szemben.

11:35

Az oroszok is dróncsapást mértek - Odesszára

Az orosz erők kombinált drón- és rakétatámadást indítottak vasárnap kora reggel Ukrajna ellen, elsősorban az odesszai régió déli részeit vették célba, és eltaláltak egy ottani mezőgazdasági létesítményt - közölte az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Oroszország hat iráni gyártmányú drónt és 10 cirkálórakétát indított, az ukrán erők hat drónt és hat rakétát megsemmisítettek, mielőtt azok célba értek volna - közölte a légierő. 

11:34

Drónokkal támadta Ukrajna a Krímet és Moszkvát

Oroszország közölte, hogy vasárnap kora reggel meghiúsított egy összehangolt ukrán támadást a Krím ellen, miközben drónok Moszkvát is célba vették, megzavarva a főváros légi közlekedését, és tüzet okoztak egy olajraktárban az ország délnyugati részén - tudósít a Reuters.

gabonaszállítás orosz-ukrán háború drónok
Kapcsolódó cikkek