Soha nem tennénk ilyet – reagált a bécsi belügyminisztérium szóvivője az osztrák Exxpress hírportálnak az ukrán kormány követelésére, amely szerint minden nyugat-európai országnak vissza kellene küldenie Ukrajnába az onnan elmenekült hadköteles férfiakat. Az Exxpress cikkét a magyar sajtóban először a Kárpáti Igaz Szó szemlézte. 

View,Over,Vienna,Skyline,With,St.,Stephen's,Cathedral,,Vienna,,Austria
Bécs. Fotó: Shutterstock

Még ha az ukrán kormány írásbeli jegyzékben kérné a kormányt, azt is figyelmen kívül hagynánk, mivel ez a menekültügyi rendszerünkbe és a szuverenitásunkba való beavatkozási kísérlet lenne, senki sem tételezheti fel, hogy Ausztria ilyet tenne

– tette hozzá a szóvivő.

Így biztosan nem küldik vissza hazájukba az Ausztriában élő, katonai szolgálatra alkalmas ukránokat – emeli ki az Exxpress.

Az osztrák lap értesülése szerint azonban Lengyelországban már érdemben tárgyalnak Ukrajna követeléséről.

A lengyel határőrségtől a Rzeczpospolia című lengyel laphoz eljuttatott adatok szerint tavaly február 24., azaz a háború kitörése óta csaknem 2,87 millió 18 és 60 év közötti ukrán állampolgár lépett be Lengyelországba, ám közel 2,8 millió már el is hagyta az országot.

Ha a távozókat levonjuk az érkezőkből, akkor körülbelül 80 ezer olyan ukrán marad Lengyelországban, aki potenciálisan katonai szolgálatra kötelezhető

– fejtette ki a lapnak Anna Michalska hadnagy, a lengyel határőrség munkatársa.

Ausztriában az Exxpress szerint 14 ezer 18 és 54 év közötti férfit tartanak nyilván háborús menekültként, belőlük 28 ukrán zászlóaljat lehetne kiállítani.

Velük együtt több mint 67 000 ukrán nő is nyugati szomszédunkban tartózkodik.

Eddig összesen 101 629 háborús menekültről – férfiakról, nőkről, gyermekekről és idősekről – gondoskodott Bécs.