Közélet

Lengyelország elkezdte kiadni Ukrajnának a hadköteles férfiakat

A lengyelek kiadják a 2022. február 24. óta Ukrajnát illegálisan elhagyó, hadköteles korú férfiakat az ukrán hatóságoknak.

Lengyelország megkezdte az Ukrajnát 2022. február 24. óta illegálisan elhagyó, hadköteles korú férfiak kiadatását az ukrán hatóságoknak – írja a Rzeczpospolita napilap.

Russia Invades Ukraine: Refugees in Poland
Ukrán menekültek érkeznek Lengyelországba.
Fotó: Amy Katz/ZUMA Press Wire/Northfoto

A lap értesülései szerint emellett az Ukrajnával kötött megállapodás alapján Lengyelország már kiadta az ország azon állampolgárait, akik illegális migránsok Európába csempészésében vesznek részt.

A lengyel határőrség adatai szerint 2022. február 24. után mintegy 2,87 millió 18 és 60 év közötti ukrán lépett be az országba.

A Rzeczpospolita szerint a lengyel–ukrán határ átlépése után körülbelül 80 ezer ukrán nem szerepelhetett a regisztrációs listán.

A történtek kapcsán megszólalt David Arakhamia ukrán parlamenti képviselő is, aki szerint büntetőeljárás alá kell vonni azokat, akik megvesztegettek tisztviselőket vagy dokumentumokat hamisítottak, hogy elmeneküljenek az országból – közölte az Irishhun. Emellett Alekszej Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) vezetője elmondta, hogy Kijev új tervet dolgoz ki a további mozgósításra, és annyi embert hív be, amennyire szüksége lehet a harcok folytatásához.

A lap a BBC-t is szemlézi, mely megírta, hogy

az ukránok közül sokan nem hajlandóak beállni a hadseregbe.

Számos közösségimédia-csoport alakult, amelyek közül több is elérte már a 100 000 tagot. Ezek a felületek azért jöttek létre Ukrajna különböző régióiban, hogy megosszák a sorozás elkerülésének módjait – közölte a brit műsorszolgáltató. Emellett csaknem 20 000 dezertőrt fogtak el, akik megpróbáltak elmenekülni az országból – jelentette a Financial Times hivatalos adatokra hivatkozva.

 

kiadatás háború határ Ukrajna migráns
Kapcsolódó cikkek