Tűz ütött ki egy esküvői mulatságon az észak-iraki Ninive tartományban, legalább 114-en meghaltak, több mint 150-en megsérültek – jelentették be szerda reggel az iraki helyi hatóságok. A lángok a tartomány Hamdáníja nevű, Bagdadtól mintegy 300 kilométerre északnyugatra található, zömében keresztények lakta részében csaptak fel kedd éjjel.

At least 100 killed in fire at wedding celebration in northern Iraq
Fotó: Ahsan Mohammed Ahmed / Anadolu Agency

Nadzsím el-Dzsubúri, Ninive kormányzója úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem tudni a halálos áldozatok végleges számát, a sérültek közül többeket kórházban ápolnak. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy több, orvosi felszerelést szállító teherautó indult a térségbe.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió iraki tudósítója szerint a mulatságon csaknem ezren vettek részt.

A tűz okát egyelőre nem tudni, a Rudav kurd hírtelevízió szerint vélhetően a mulatságon használt tűzijátékok miatt történt a tragédia.

Az INA iraki hírügynökség a helyi polgári védelemre hivatkozva azt közölte, a mulatságnak helyet terem külső falait erősen gyúlékony burkolattal vonták be, hozzátéve, hogy ezt a fajta burkolatot éppen gyúlékonysága miatt tilos használni építkezéseknél.

Helyi sajtóértesülések szerint az épület, amelynek egy része beomlott, nem volt megfelelően ellátva vészkijáratokkal sem. A rendezvényen készült videófelvételeken látható, hogy a tűz az ifjú házasok tánca idején lobbant fel. Egyelőre nem tudni, hogy ők is az áldozatok között vannak-e.

Mohamed asz-Szudáni miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben.