BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter arra kérte Ausztriát, hogy most már ne akadályozza Románia schengeni csatlakozását

Udvariasan, de határozottan arra kérte Ausztriát a magyar külgazdasági és külügyminiszter, hogy ne álljon tovább a román schengeni csatlakozás útjába. Románia Magyarország egyik legnagyobb gazdasági partnere, nemzetgazdasági érdek Budapest számára, hogy zavartalan legyen a határátlépés a két ország között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Temesváron határozottan felkérte Ausztriát, hogy ne akadályozza tovább Románia schengeni csatlakozását.

Két új határátkelő létesül Romániával: Kübekháza és Óbéba, illetve Magyarcsanád és Csanád között.
Ezzel tizenkettőről tizennégyre nő az átkelőhelyek száma országaink határán és Sorin Grindeanu közlekedési miniszterrel megegyeztünk, hogy ez még csak a kezdet!
Szijjártó Péter és Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter.
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe.

Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel

– jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az erről szóló döntés a valós tényeken fog alapulni.

Szijjártó Péter az egyre instabilabb globális helyzetre figyelmeztetett az unió toledói ülésén

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország továbbra sem enged az ukrajnai fegyverszállítások kérdésében. Az Európai Unió informális külügyi tanácsülését most tartják Toledóban, ahol az ukrajnai konfliktus mellett az afrikai instabil helyzet is terítékre kerül.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy 

Magyarország nemzeti érdeke a mielőbbi román schengeni csatlakozás.

Ez tíz új határátkelési pontot jelentene, és onnantól kezdve már nem kellene várakozni sehol a határon – húzta alá.

Kiemelte, hogy Románia hazánk harmadik legfontosabb exportpiaca és a magyar tőke kedvelt befektetési helyszíne, ráadásul a két országnak nemzeti közösségeik élnek egymás területén.

Itt az ideje annak, hogy határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát

– fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.