Két gát átszakadt a líbiai Derna kikötővárosban a hétvégén. A károk felmérhetetlenek, teljes városrészek tűntek el. A Vöröskereszt becslései szerint legalább tízezer embernek veszett nyoma a katasztrófában.

LIBYA-WEATHER-FLOODSOverturned cars lay among other debris caused by flash floods in Derna, eastern Libya, on September 11, 2023. Flash floods in eastern Libya killed more than 2,300 people in the Mediterranean coastal city of Derna alone, the emergency services of the Tripoli-based government said on September 12. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Eddig több mint 3000 ember halálát erősítette meg 

a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének líbiai megbízottja, Tamer Ramadan, de ez a szám még megsokszorozódhat.

A líbiai keleti adminisztrációjának egészségügyi minisztere szerint a halottak száma biztosan nem fog megállni tízezer alatt.

Derna teljes körzetei semmisültek meg. Több mint 700 holttestet egyelőre beazonosítani sem sikerült a hatóságoknak. A mentést és az áldozatok megtalálását az is nehezíti, hogy több városrész elérhetetlenné vált a víz miatt – írta meg a Guardian.

A helyzet Derna városában egyre tragikusabb, a halottak számát megbecsülni sem tudjuk

– mondta Othman Abdel Jalil egészségügyi miniszter.

A polgári légi közlekedésért felelős miniszter, Hichem Chkiouat arról beszélt, hogy a helyzet katasztrofális. 

Tetemek vannak mindenhol. A tengerben, a völgyekben, az épületek alatt. A város 25 százaléka teljesen megsemmisült, az épületek nagy része összedőlt 

– mondta a tárcavezető.

Marokkói földrengés: majdnem 3000 halottja van a katasztrófának, pénzügyi támogatásra van szükség

A Vöröskereszt és a Vörös félhold egyaránt azt közölte, hogy sürgősen pénzre van szükségük a marokkói földrengés áldozatainak ellátására. A szervezeteknek első körben 112 millió dollárra lenne szükségük, hogy a túlélőknek ivóvizet és higiéniai szereket szerezhessenek. Ezek nélkül az áldozatok száma megsokszorozódhat.

A hozzátartozók kétségbeesettek kérnek tájékoztatást az eltűntekről a közösségi médiában. Sok poszt viszont arról szól, hogy a tragédiának felelősei is vannak, hiszen köztudott volt, hogy a Wadi gátat már rég fel kellett volna újítani. 

Egy 2022-ben megjelent cikkben már volt szó róla Líbiában, hogy a gátak rossz állapota miatt akár az 1959-es árvíz is megismétlődhet.

Az országban a katasztrófa sújtotta területen a mentést az is hátráltatja, hogy az ország több mint 10 éve nem áll stabil vezetés alatt. A belharcok, a korrupció és a külső beavatkozások után Líbia vezetése meglehetősen törékeny, jelenleg is két rivális kormány versenyzik a hatalomért. Ezek saját hadseregükkel tartják fenn a hatalmukat. Egyik a nyugati Tripoli kormány, a másik pedig a keleti Tobrukban alakított vezetés.

People check an area damaged by flash floods in Derna, eastern Libya, on September 11, 2023. Flash floods in eastern Libya killed more than 2,300 people in the Mediterranean coastal city of Derna alone, the emergency services of the Tripoli-based government said on September 12. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

A katasztrófát az is súlyosbítja, hogy Líbia infrastruktúrája az eddig taglalt problémák miatt kifejezetten leharcolt. Az utak és a közszolgáltatások rossz állapotban vannak, valamint a magánépítkezések is csak minimálisan voltak jelen az országban.

Líbia eddig egy 14 tonnás segélyszállítmányt kapott, amiben gyógyszerek, egészségügyi felszerelések, ellátmány és hullazsákok voltak, valamint egy 87 fős sürgősségi egészségügyi személyzet is érkezett Dernába. Az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom már jelezte, hogy előkészítés alatt vannak további segélyszállítmányok.

A gátak átszakadását a Daniel hurrikán keltette áradás okozta. 

Dernában a távközlés és az internet-hozzáférés teljesen megszakadt. A város folyóhoz közelebbi részei elérhetetlenné váltak.

A katasztrófát az súlyosbította, hogy Derna lakosai nem kaptak azonnal figyelmeztetést a gátak átszakadásáról, így teljesen felkészületlenül érte a várost az árvíz. A mérnökök még korábban jelezték, hogy a gátakon megerősítő munkálatokra lenne szükség, de amikor bekövetkezett a baj a városlakokat nem értesítették.

Derna térségében vannak olyan völgyek, amik most 400 méter mély tavakká változtak. 

Fotó: AFP

Egy helyi lakos a sajtónak azt mondta, hogy a pusztítás olyan, mintha atombomba csapott volna le a városra.

A líbiai sürgősségi hatóság szóvivője, Oszama Ali arról beszélt, hogy a katasztrófa megelőzhető lett volna az időjárási viszonyok és a tengervízszint elemzésével. Kijelentette, hogy a lakosokat evakuálni kellett volna, mert egy kis odafigyeléssel egyértelműen láthatták volna, hogy a vihar katasztrófához vezet majd.