Közélet

A színészek nem engednek a feltételeikből, addig sztrájkolnak, ameddig szükséges

A hollywoodi színészek már több mint 100 napja sztrájkolnak, ami miatt az összes nagy filmstúdióban folyó munkát meg kellett szakítani és több tucat projekt akár évekkel is eltolódhat.

Több mint 3600 SAG-AFTRA tag írt alá egy nyílt levelet, amelyben leszögezik, hogy inkább tovább sztrájkolnak, mintsem kényszerből elfogadjanak egy rossz ajánlatot.

SAG-AFTRA Strike outside of the San Francisco City Hall
Fotó: AFP

A sztrájkoló színészek között létrejött egy új csoport, a Members In Solidarity, amely egy új nyílt levélben szögezi le aláíróinak álláspontját a sztrájkkal kapcsolatban. Olyan neves színészek és színésznők írták alá, mint Julia Louis-Dreyfus, Jon Hamm, Maya Hawke, Marisa Tomei, John Leguizamo és Bryan Cranston – derül ki a Variety cikkéből.

A levél kifejezi az aláírók támogatását a SAG-AFTRA tárgyalóbizottságai felé, valamint kimondja, hogy a többség nevében szólalnak fel, akik még mindig összetartanak és addig sztrájkolnak, ameddig szükséges és elviselnek bármit, ami garantálja, hogy az egységesen meghozott áldozatuk kifizetődik.

A levél kimondja, hogy a SAG-AFTRA nem azért sztrájkolt idáig, hogy most kihátráljanak és behódoljanak egy olyan ajánlatnak, amely nem tükrözi az eredeti elképzeléseiket. A tárgyalások egy különösen kényes szakaszában íródott a levél, ugyanis már több SAG-AFTRA tag is kezd nyugtalanná válni, ami nem tesz jót a tárgyalásoknak sem. Az egységet tovább bontja az is, hogy egyes tagok kezdenek belefáradni a sztrájkba és inkább visszamennének dolgozni.

Két hete újra kezdődtek a tárgyalások a hollywoodi stúdiók és a SAG-AFTRA között, de nem sikerült megállapodniuk a feleknek. Ezen felbátorodva George Clooney és több más hollywoodi sztár összesen 150 millió dollárt ajánlottak fel színészszakszervezetnek a hétvégén századik napjához érő sztrájk befejezése érdekében, de ezt visszautasították.

 

hollywood SAG-AFTRA Members In Solidarity filmipar mozaik
Kapcsolódó cikkek