Megszakadtak a tárgyalások a hollywoodi stúdiókat tömörítő AMPTP és a színészszakszervezet a SAG-AFTRA között, miután a sztrájkolók bemutatták legújabb javaslatukat – közölte szerdán az AMPTP.

A SAG-AFTRA a legnagyobb hollywoodi szakszervezet, amely 160 ezer előadót tömörít, július 14-én szüntette be a munkát, magasabb béreket követelve, valamint azt, hogy a streaming után is kapjanak jogdíjakat, és korlátozzák a mesterséges intelligencia (MI) használatát a filmgyártásban.

NEW YORK, UNITED STATES - AUGUST 22: Members and supporters of WGA and SAG-AFTRA maintain the picket line outside HBO and Amazon during the National Day of Solidarity on August 22, 2023 in New York City, United States. Members of SAG-AFTRA, Hollywood’s largest union which represents actors and other media professionals, joined the strike of WGA (Writers Guild of America) workers in the first joint walkout against the studios since 1960. The strike has shut down Hollywood productions completely with writers in the third month of their strike against the studios. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó:  Fatih Aktas / Anadolu Agency / AFP

A stúdiók szerint a SAG-AFTRA szerdai javaslatában szereplő nézettségi bónusz önmagában évi több mint 800 millió dollárjukba kerülne.

Az AMPTP szerint több kérdésben, mint amilyen az alapbéremelés, a nagy költségvetésű streamingalkotások után járó jogdíjak, vagy épp a nézettségi bónuszok terén az ajánlatuk azonos, mint amit a rendezők (DGA) és a forgatókönyvírók (WGA) szakszervezete elfogadott. A stúdiók szerint a SAG-AFTRA az utóbbiakkal szemben visszautasította az ajánlatot – írja a Reuters.

A WGA a héten írta alá azt a hároméves megállapodást a stúdiókkal, melyet öt hónapig tartó sztrájk segítségével harcolt ki, és amely fontos eredményeket ért el a bérek, a jogdíjak, a minimális írói létszám és a mesterséges intelligencia használata terén, míg a rendezők sztrájk nélkül fogadták el az AMPTP ajánlatát.

Bízhat még a Disney a Star Warsban? Ezek a sorozatok érkezhetnek az Ahsoka után

A Disney számára nem könnyű most eldönteni, hogy milyen projekteknek adjon zöld utat. Bár a rajongók általában elégedettek voltak az Ahsoka sorozattal, a platform előfizetői száma 2022 negyedik negyedéve óta folyamatosan és egyre nagyobb mértékben zsugorodik. A jelszómegosztás felszámolása akár megoldás lehet erre, de lehetséges, hogy a költségkímélés érdekében a stúdió elkaszál néhány drágább sorozatot.