Közélet

George Clooney 150 millió dolláros ajánlatot tett a sztrájkoló hollywoodi színészeknek

Az Oscar-díjas színész és több más hollywoodi sztár összesen 150 millió dollárt ajánlottak fel színészszakszervezetnek a hétvégén századik napjához érő sztrájk befejezése érdekében.

Az Oscar-díjas George Clooney és más hollywoodi sztárok 150 millió dollárt ajánlottak fel a SAG-AFTRA színészszakszervezetnek az immár csaknem 100 napja tartó színészsztrájk befejezését célzó javaslat részeként – írja a Reuters.

RELEASE DATE: December 25, 2023. TITLE: The Boys In The Boat. STUDIO: MGM Studios. DIRECTOR: George Clooney. PLOT: A 1930s-set story centered on the University of Washington's rowing team, from their Depression-era beginnings to winning gold at the 1936 Berlin Olympics. STARRING: Director GEORGE CLOONEY on the set of his film.
Clooney szerint a legjobban keresők közül sokan a megoldás részesei akarnak lenni. Fotó: Northfoto

A Clooney szóvivője által csütörtökön megerősített ajánlat három év alatt 150 millió dolláros pluszforrást biztosítana a szakszervezetnek, és hozzájárulna a színészek jobb egészségügyi ellátásának finanszírozásához.

George Clooney szóvivője útján azt is elmondta, hogy a topsztárok csak azt követően kapnák meg az utólagos forgalmazásból őket illető bevételeiket (residuals), ha az alacsonyabb fizetésű színészek is megkapják a magukét.

A legjobban keresők közül sokan a megoldás részesei akarnak lenni

– mondta Clooney a Deadline című hollywoodi lapnak, amely elsőként számolt be a hírről. „Úgy gondoljuk, hogy igazságos, ha többet fizetünk a szakszervezetnek” – tette hozzá.

A SAG-AFTRA – melynek tagjai július közepén szüntették be a munkát – nem reagált azonnal a Reuters megkeresésre.

A szakszervezet és a a hollywoodi stúdiókat tömörítő AMPTP közötti tárgyalások a múlt héten szakadtak meg, ami szertefoszlatta a gyors megoldás reményét.

A színészek munkabeszüntetése megzavarta a film- és televíziós gyártást, és a színészek mellett több ezer, a filmipar más területén dolgozó stábtag maradt munka nélkül. A hollywoodi film- és televíziós írók a hónap elején írtak alá egy új, hároméves szerződést, véget vetve ezzel 148 napos munkabeszüntetésüknek.

 

hollywoodi színészsztrájk filmipar szakszervezet mozaik George Clooney
Kapcsolódó cikkek