Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Pristinában elmondta, Szerbiának és Koszovónak késznek kell mutatkoznia arra, hogy rendezze a viszonyát, és csökkentse az egymás közötti feszültséget. Hozzátette: a kapcsolat rendezése érdekében Koszovónak meg kell alakítania a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, miközben Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét.

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a joint press conference with the European Council President at the end of a European Union summit, at the EU headquarters in Brussels, on October 27, 2023. EU leaders called for "humanitarian corridors and pauses" in Israel's war with Hamas to get aid into Gaza, after hours of negotiations at a summit of the bloc in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Von der Leyen arról is beszélt, hogy az egy 30 milliárd eurós befektetésre alkalmas piacot szeretne kialakítani a Nyugat-Balkánon, erre azonban csak akkor van lehetőség, ha Belgrád és Pristina rendezi a viszonyát. 

Koszovó még 2008-ban, egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, melyet Szerbia azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd kezdődött, jelentős előrelépés azonban azóta sem történt.

Észak-Koszovóban négy, többségében szerbek lakta település Belgrádra tekint fővárosként, és szembeszegül a pristinai kormányzattal. Tavaly év végén az észak-koszovói szerb kisebbség tagjai úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből. 

A szerb kisebbség nagyobb autonómiát követel magának, ám Albin Kurti koszovói kormányfő szerint ez oda vezethetne, hogy a szerbek egy népszavazáson úgy döntenek, nem maradnak Koszovóban, hanem inkább Szerbiához csatlakoznak.

Ursula von der Leyen pristinai sajtótájékoztatóján elítélte a szeptember 24-i észak-koszovói támadást, melynek során szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között alakult ki tűzpárbaj. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót pedig lelőttek. Az Európai Bizottság elnöke szerint az elkövetőket felelősségre kell vonni.