Közélet

Az izraeli háború 20. napja – Szárazföldi csapatok hatoltak be a Gázai övezetbe

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntésképtelen az izraeli háború ügyében.

Az izraeli védelmi erő (IDF) célzott rajtaütést hajtott végre harckocsik segítségével a Gázai övezet északi részén, a harc következő szakaszára való felkészülés részeként. A hadsereg tájékoztatása szerint a behatolást a Givati Brigád irányította. 

A tevékenység során a katonák számos terroristát, terrorinfrastruktúrát és páncéltörő rakétakilövő állást találtak meg és számoltak fel, amivel felkészítették a csatateret a gyalogsági bevonulásra. A katonák a tevékenység végén elhagyták a területet.

Fotó: Dima Vazinovich / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Megvétózta az amerikai javaslatot, melynek célja a harc leállítása és a humanitárius segélyek célhoz érésének engedélyezése, a Hamász felfegyverzésének leállítása és a Gázai övezetben a civilek védelme volt az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína szerdán.

Az eredetileg szombaton bemutatott amerikai javaslat első változata ugyanakkor ennél jóval kevésbé volt árnyalt, így abban a humanitárius segély kérdése nem szerepelt, annak az elismerése viszont igen, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Az amerikai javaslat alig pár nappal követte Brazília kezdeményezését, melyet pont az Egyesült Államok vétózott meg, mely főként a humanitárius kérdésekre fókuszált.

A Biztonsági Tanács döntésképtelensége miatt pénteken az ENSZ Általános Gyűlése szavaz majd pénteken az Arab Liga tűzszüneti javaslatáról. Noha az Általános Gyűlésben egyetlen országnak sincs vétójoga, annak határozatai sem kötelező érvényűek – írja a Reuters.

Izrael a Hamász elpusztítását ígérte az október 7-i támadás után, mely mintegy 1400 áldozatot szedett és melynek során a terrorszervezet mintegy 200 túszt is ejtett. Izrael válaszul légi csapásokat hajtott végre a Gázai övezet ellen, melyek azóta több mint 6500 halálos áldozatot követeltek.

 

18:47

Magyar gyerekeket is túszul ejtett a Hamász – videó

A kiskorú Dafna és Ella az apjuknál volt, egy Izrael határa menti kibucban, amikor október 7-én a Hamász megtámadta őket. A nyolc és tizenöt éves lányokat a terroristák magukkal vitték Gázába.

14:10

Az amerikai képviselőház új elnöke az ukrán és az izraeli segélycsomag szétválasztását követeli

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja olyan segélycsomagot nyújtott be a kongresszus alsóháza elé, ami egy kalap alá vette az Ukrajnának és az Izraelnek szánt segélyeket. A kormány egyértelműen ezzel akarja megszavaztatni a kijevi támogatást, mivel a képviselőházat uraló republikánusok már elleneznek minden Ukrajnának szánt centet. Mike Johnson új házelnöknek most három hete van, hogy megoldja a politikai krízist, mielőtt a kormány fizetésképtelenné válik.

12:39

Kétséges, hogy képes egyszerre két válságra is figyelni az Európai Unió

Az uniós vezetők sokszor még a közösségen belül sem képesek egységet kialakítani. Rávilágíthat az Európai Unión belüli törésvonalakra a közösség vezetőinek csütörtöki csúcstalálkozója, miközben sokasodnak a kételyek azzal kapcsolatban is, hogy az unió képes-e egyszerre kezelni a szaporodó válságokat az ukrajnai és izraeli háborútól az örmény-azeri konfliktuson át a Koszovó és Szerbia közötti feszültségig.

09:39

Az IDF közzétett egy videót a Gázai övezetben végrehajtott tankos rajtaütéséről

A harc következő szakaszaira készülve az IDF Gáza északi részén tevékenykedett. Az izraeli hadsereg tankjai és gyalogsága számos terrorista sejtet, infrastruktúrát és páncéltörő rakétakilövő állásra csapott le. A katonák azóta elhagyták a területet, és visszatértek Izrael területére - közölték az X-en.

 

Gázai övezet izraeli háború Izrael Hamász harckocsi
Kapcsolódó cikkek